Philips vindt nieuwe, revolutionaire lamp uit

ROTTERDAM, 4 april - Philips heeft een, naar eigen zeggen, revolutionaire lamp uitgevonden met een levensduur die zes keer zo hoog is als die van een TL-lamp en die zestien keer langer meegaat dan de traditionele gloeilamp. Dat heeft de onderneming vanmiddag bekend gemaakt.

De eerste typen van de nieuwe lampsoort komen in september in Europa op de markt. In eerste instantie is de lamp, die net zo lang meegaat als de armatuur, bedoeld voor de verlichting van grote objecten waarbij het wisselen van lampen grote problemen oplevert. Te denken valt daarbij aan lange verkeerstunnels. De techniek is voorlopig te duur om gebruikt te worden in lampen die ook de normale gloeilamp kunnen vervangen.

De extreem lange levensduur, 60.000 uur, is onder andere te danken aan het feit dat de ballon van de nieuwe lamp geen gloeidraden heeft. In de met kwikdamp gevulde ballon wordt energie opgewekt die in samenspel met de damp onzichtbaar ultraviolet licht voortbrengt. Het 'onzichtbare licht' wordt vervolgens zichtbaar dankzij een weerkaatsend poeder waarmee de binnenkant van de ballon is bekleed.

Het is al ruim 20 jaar bekend dat door middel van inductie licht voortgebracht kan worden. Volgens Philips is de onderneming er als eerste in geslaagd het principe zodanig te vervolmaken dat er grote - economisch interessante -hoeveelheden licht mee kunnen worden opgewekt.

De prijs van de eerste modellen gebaseerd op het zogenoemde ql-lighting systeem is nog niet vastgesteld, aldus een woordvoerder van het bedrijf. In eerste instantie mikt de onderneming op het vervangen van gasontladingslampen, zoals die worden toegepast in verlichting van bijvoorbeeld openbare wegen. Later hoopt het bedrijf dat de lamp nieuwe toepassingen provoceert.