Overleg over herstelplan voor V&D vastgelopen

ROTTERDAM, 4 APRIL. Overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst en het 'reddingsplan' voor het warenhuisconcern Vroom & Dreesmann is gisteren zonder overeenstemming afgebroken. De V&D-directie heeft een 'laatste bod' gedaan dat de dienstenbonden van FNV en CNV met een negatief advies aan hun leden zullen voorleggen.

Per saldo zouden de 16.000 personeelsleden van V&D er 25 miljoen gulden op achteruit gaan. Dit is nodig, aldus de V&D-leiding, om het noodlijdende bedrijf uit de problemen te halen. “Het is geen luxe-pakket, maar de omstandigheden zijn er naar”, aldus een V&D-woordvoerder. Het verlies steeg vorig boekjaar tot 70 miljoen gulden.

Het bod voor een CAO met een looptijd van een jaar behelst loonsverhogingen van 1 procent per 1 februari en anderhalf procent per 1 november van dit jaar. Medewerkers die dit jaar 58 worden zouden met 80 procent van het brutoloon vervroegd kunnen uittreden, waarvoor de 'achterblijvers' een procent loon inleveren. Verder zou het personeel 2,4 vakantiedagen kwijtraken en, in het kader van de hersteloperatie, 6,5 van de 26 ATV-dagen. Het aantal ATV-dagen van hoger kader wordt zelfs gehalveerd.

Eerder had de V&D-directie het personeel gevraagd 35 miljoen bij te dragen aan het herstelplan. De dienstenbonden willen niet verder gaan dan 15 miljoen, op te brengen door ATV-dagen in te leveren en de korting op personeelsaankopen te halveren. Dat is volgens FNV en CNV het maximum waartoe hun leden bereid zijn. Ook de bonden van hoger personeel, die verder wilden gaan dan de dienstenbonden, hebben moeite met het laatste bod van V&D.

Het steekt de bonden bovendien dat V&D tijdens het overleg gisteren niet wilde toezeggen dat de offerbereidheid van de werknemers weer gecompenseerd wordt als de moeilijkheden voorbij zijn. Praten over een inhaalmanoeuvre bleek niet mogelijk.

De bonden bereiden nu ledenraadplegingen voor. Over mogelijke acties bij het warenhuisconcern zijn ze terughoudend. Stakingen om een akkoord met de V&D-leiding af te dwingen zouden het bedrijf nog verder in moeilijkheden kunnen brengen.