Oppositie in Albanie roept op tot staking

TIRANA, 4 april - De oppositionele Democratische Partij in Albanie heeft voor vandaag een algemene staking van een dag uitgeroepen uit protest tegen de gewelddadigheden in Shkoder, waar dinsdag drie mensen werden doodgeschoten vanuit het plaatselijke hoofdkwartier van de communistische partij.

De oppositie heeft pamfletten uitgedeeld waarin de Albanezen wordt gevraagd vandaag van hun werk weg te blijven en vanavond om negen uur bovendien ten teken van protest het licht uit te doen. Volgens de eerste berichten was de staking in Tirana niet algemeen.

Een van de leiders van de Democratische Partij, Gramoz Pashko, heeft activisten van zijn partij met het oog op de gewelddadigheden in Shkoder afgeraden verdere protestacties op touw te zetten tegen de uitslag van de verkiezingen.

Bij de Griekse ambassade in Tirana verdrongen zich gisteren naar schatting vijfduizend Albanezen in de hoop op een Grieks visum.

Volgens het ambassadepersoneel komen per dag tussen de vier- en vijfduizend aanvragen voor een Grieks visum binnen en is de ambassade niet in staat er meer dan zevenhonderd per dag uit te reiken. De ambassade werd tegen de opdringende menigte beschermd door politiemannen en militairen; er deden zich geen incidenten voor. Ook bij de Turkse ambassade verdrongen zich veel Albanezen in de hoop hun land te kunnen verlaten.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren laten weten dat de verkiezingen van zondag in Albanie gepaard zijn gegaan met fraude op grote schaal, vooral in de vorm van intimidatie. Het ministerie maakte melding van dreigementen en fysiek geweld tegen oppositiekandidaten. Die lezing wijkt af van meldingen van waarnemers uit West-Europa die zondag ter plaatse waren en lieten weten dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. (Reuter, UPI)