Onverwacht lager Wall Street drukt koersen Damrak

ROTTERDAM, 4 APRIL. De aandelenkoersen op het Damrak brokkelden vandaag af nadat Wall Street gisteren tot veler verrassing lager sloot. Ook onzekerheid over een mogelijke renteverhoging door de Bundesbank hield de beurs in zijn greep.

AMSTERDAM Beurshandelaren schreven de aanvankelijk hogere opening vanmorgen vooral toe aan de hogere dollar en vraag vanuit de optiebeurs. Maar later kregen winstnemingen de overhand. Dat kwam vooral tot uiting bij fondsen als Ahold en Heineken die hun winst van gisteren zagen veranderen in een verlies. Heineken moest 1,90 gulden terug op 152,80 gulden.

De CBS-stemmingsindex steeg na opening een punt naar 99,2 punten, maar moest die winst in de loop van de ochtend prijsgeven. De graadmeter noteerde om 13.00 uur 0,4 punten lager op 97,8.

Investeerders stellen zich wat terughoudend op in afwachting van de Amerikaanse werkloosheidscijfers die morgen zouden worden gepubliceerd.

De stemmingsindex profiteerde aanvankelijk van de koers van het chemieconcern Akzo, die direct sterk steeg na een koopadvies van de Amerikaanse effectenfirma Goldman Sachs. Het aandeel, dat gisteren al een forse winst van 4,60 gulden had geboekt, noteerde om 10.30 vanmorgen 2,80 gulden hoger op 116,60. Akzo viel later terug en noteerde om 12.30 een gulden hoger op 114,80 gulden.

Goldman Sachs voorspelt dat de winst per aandeel van Akzo in 1992 zal zijn gestegen tot twintig gulden per aandeel, tegen 15,20 gulden dit jaar. De Amerikaanse effectenmakelaar verwacht in 1993 een verdere toename van de winst per aandeel, waardoor de koers-winstverhouding laag uitkomt vergeleken met ander Europese chemiefondsen.

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam recentelijk met een positieve prognose voor de chemische industrie.

Rivaal DSM steeg in het spoor van Akzo een dubbeltje op 117,00 gulden. “Drie maanden geleden was beoordeelde iedereen de chemiefondsen negatief. Nu zijn ze echter overgewaardeerd”, zo meende een handelaar.

Verzekeraar Aegon moest 2,50 gulden prijsgeven op 131,20. Winstnemingen maakten de gisteren geboekte winst van 2,20 gulden ongedaan. Aegon maakte gisteren weinig verassende jaarcijfers bekend.

Inclusief boekwinsten steeg de nettowinst vorig jaar marginaal tot 749 miljoen gulden, tegen 741 miljoen vorig jaar.

KLM won 1,10 gulden op 27,90. De hogere dollar en lagere olieprijzen versterken het positieve sentiment voor de vliegtuigmaatschappij.

Philips, dat gisteren een opvallende winst van 1,70 boekte, doorbrak vanmorgen zelfs even de grens van 30,00 gulden, maar moest later weer terug. Handelaren spraken over een 'charttechnische winst'.

Het havenfonds Pakhoed, dat later vandaag met de jaarcijfers kwam, won vijftig cent op 198,20. Koninklijke Olie noteerde net als gisteren vrijwel onveranderd. Fokker boekte licht verlies.

De Nederlandse staatsleningen boekten rondom het middaguur verdere winst ondanks een hogere dollar en zwakte bij termijncontracten op Duitse obligaties. Obligatiehandelaren schreven de hogere koersen voornamelijk toe aan shortcovering. De dollar was rondom het middaguur circa 1,89 gulden waard, tegen een informatieve koers van De Nederlandsche Bank gisteren van 1,8869.

NEW YORK Een golf van programgestuurde verkopen, vlak voor het slot van de handel, maakte gisteren de lichte koerswinsten in New York ongedaan. De aandelenprijzen daalden met gemiddeld 0,6 procent. Maar de kleinere incourante fondsen wisten toch weer winst te boeken en sloten op recordhoogte.

Het Dow Jones-gemiddelde sloot 18 punten lager. Marktpartijen verbaasden zich over het onvermogen van Wall Street verder te stijgen. Zwakte bij de olies en in bekende grotere fondsen als Eastman Kodak drukte het Dow Jones-gemiddelde. Daarentegen neemt de belangstelling van individuele investeerders toe voor secondaire aandelen, die niet zijn opgenomen in het Dow Jones-gemiddelde van dertig grote fondsen.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde bereikte vanmorgen een nieuw hoogterecord van 2.532,6 punten. De aandelenkoersen die als gevolge van winstnemingen lager openden, hervatten de koersrally van gisteren.

De hogere aandelenkoersen werden gestimuleerd door terreinwinst van futures op het FT-100-koersgemiddelde op de financiele termijnmarkt Liffe, die op hun beurs anticiperen op een renteverlaging in de VS. De Footsie was om 12.30 vanmiddag 17,7 punten hoger op 2.536,8.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt stegen aanvankelijk maar moesten rondom het middaguur terrein prijsgeven. Handelaren spraken over een forse aandelenomzet. Vooral autofondsen waren in trek, na een gunstige prognose voor de omzet van BMW. Het Dax-30-koersgemiddelde noteerde om 12.30 vanmiddag 12,10 punten lager op 1.565,4.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen licht lager. Investeerders wachten op de publikatie van de werkloosheidscijfers in de VS die mogelijk meer zekerheid zullen verschaffen over de rente-ontwikkeling. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 90,25 punten lager op 26.689,82 bij een aandelenomzet van 480 miljoen stuks.