Nijdam verzacht leed in ploeg van Raas om ziekte Vanderaerden

OOSTDUINKERKE, 4 april - Eric Vanderaerden is vlak voor de Ronde van Vlaanderen geconfronteerd met onverwachte tegenslag. De Belg uit de ploeg van Jan Raas werd dinsdag op de openingsdag van de Driedaagse van de Panne ziek. Een dag later stapte hij af. Vanderaerden had koorts en kon eten en drinken niet binnen houden.

Vorig seizoen kende de formatie van Raas een desastreuze aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Een groot gedeelte van zijn toppers liep in de Driedaagse een voedselvergiftiging op, die normaal presteren in de eerste klassieker op Belgisch grondgebied onmogelijk maakte.

Vanderaerden maakte de afgelopen dagen een uitstekende indruk. De Belg won vorige week Dwars door Belgie, een B-klassieker. “Vervelend”, noemde Raas het voorval. “Hij is goed in vorm. Misschien moeten we de plannen voor “Vlaanderen” bijstellen als het serieus blijkt te zijn.”

Raas kan zich niettemin een stuk beter op zijn gemak voelen dan vorig jaar. De Zeeuw hamerde de er de afgelopen dagen vooral attent te rijden. Het kostte de ploeg gisteren weinig moeite de eerste plaats in het klassement van Nijdam te verdedigen. Een vroege aanval van Van Brabant baarde niemand zorgen. Na de laatste van de vele Vlaamse hellingen die gisteren op het programma stonden, op honderd kilometer voor de streep, was het peloton flink uitgedund. Dat maakte de bewaking gemakkelijker. De in Oostduinkerke klaarliggende vergoedingsseconden werden tenslotte betwist door de Italiaanse sprinters. Cipollini, die met zijn zesde seizoenzege duidelijk maakte dat het vertrek van Fondriest naar Post voor hem goed uitpakt, rekende af met zijn landgenoten Fidanza, Manzoni en Sciandri.

In de PDM-ploeg zullen de komende dagen nog wel enkele harde woorden gesproken worden. De aankopen Talen en Cordes hebben het niveau van vorig jaar bij lange na nog niet benaderd. De renners van het team zochten in de staart van het peloton beschutting voor enkele plensbuien. Alleen Raab, Van den Akker en Jakobs hielden in de lange rit over 238 kilometer van Herzele naar Oostduinkerke stand in de eerste groep. Talen, Cordes, Van Poppel, Vos en Den Bakker zwoegden achterin en leverden ruim acht minuten in.

Talen en Cordes, van wie veel wordt verwacht, vallen tot nog toe ronduit tegen. Waar het aan ligt, zegt ook assistent-ploegleider Van den Haute niet te weten. “Het is vlak voor de Vlaamse klassieker zeker niet plezant. Maar je moet de prestaties niet dramatiseren”, meende de Belg. “De renners moeten zichzelf de vraag stellen wat ze aan het doen zijn. Ik praat al genoeg. Het kan met de motivatie te maken hebben. Gebrek aan inzet vind ik een te groot woord.”

Talen, aangenomen voor de klassiekers, liet na een moeizame start in februari weten niet ongerust te zijn. Hij koos voor een andere voorbereiding op het seizoen, waarin de piek tijdens de klassiekers moet komen te liggen. “Ik zit nog niet op mijn normale niveau. Vorig jaar reed ik begin maart al sterk, nu wil ik later in vorm zijn.

Zondag hoop ik er in de finale bij te zijn. Meer kan ik niet zeggen.'' Wereldkampioen Rudy Dhaenens maakte in de tweede etappe een flinke smak. Tien kilometer voor de Kemmelberg ging hij met enkele andere renners tegen het wegdek. De aankoop van Post kon de rit voltooien maar klaagde over een pijnlijke elleboog.

Laurent Fignon werd weinig wijzer van zijn bezoek aan het ziekenhuis in Gent. De Fransman liet zich onderzoeken wegens darmproblemen. De testen leverden vooralsnog geen resultaat op. Hij startte gisteren in de tweede etappe en handhaafde zich, met moeite, in de hoofdmacht.