Moord op kweker werd gepleegd in opdracht

DEN HAAG, 4 april - Een 66-jarige kweker van orchideeen uit Rijswijk is op 19 januari om het leven gebracht door een huurmoordenaar.

Een 25-jarige man uit Nijmegen heeft volgens de Haagse officier van justitie mr. H.M. Vos tegenover de politie bekend tegen betaling de kweker in zijn kas te hebben neergeschoten. Bij de aanslag raakte de vrouw van de man levensgevaarlijk gewond.

De dader is een van de in totaal vier verdachten die in verband met deze moordzaak zijn aangehouden. Drie van de vier mannen wisten op 4 januari te ontsnappen uit gevangenis De Koepel in Haarlem. Ze konden wegkomen doordat een gewapende man op de muur verscheen die bewakers onder schot hield en een touwladder bevestigde.

Vos zegt “een donkerbruin vermoeden” te hebben over het motief van de aanslag. Hij wil hier echter nog geen mededelingen over doen omdat de politie nog een verdachte zoekt.

De schutter zegt te hebben gehandeld in opdracht van een van de vier aangehouden verdachten. De man die wordt beschuldigd zegt echter de opdracht tot moord op zijn beurt “te hebben uitbesteed” nadat hem door de nog voortvluchtige man was gevraagd de kweker om het leven te brengen.

Op aanwijzing van de dader heeft de politie het moordwapen gevonden in een gracht in Leiden in de buurt van de vluchtauto. De schutter zat vast wegens handel in verdovende middelen.

Officier van justitie Vos zegt te hopen dat het onderzoek nog meer informatie oplevert. “We weten nu wel in wiens opdracht de moord is gebeurd maar dat zijn nog niet voldoende inlichtingen om de man te kunnen nagelen. Maar de moord op zich is nu in ieder geval opgelost en dat moet voor de betrokkenen een hele opluchting zijn.”