Italiaanse Cariplo wil IMI overnemen

Ook in Italie zijn financiele instellingen bezig met Europese schaalvergroting.

De naar eigen zeggen grootste spaarbank ter wereld, de in Italie werkzame Cariplo met activa ter waarde van bijna 95 miljard gulden, poogt via een overname van of het samengaan met een andere financiele instelling zijn basis te verstevigen. Cariplo, met ongeveer negentig procent van zijn 471 kantoren in het economisch sterke Lombardije, rapporteerde onlangs een 6,5 procent stijging van zijn jaarwinst.

Onlangs strandde een poging om de lucratieve Spaanse markt binnen te dringen via een liaison met Banco de Santander. Sindsdien blijkt de directievoorzitter Roberto Mazotta plannen te hebben ontwikkeld voor de overname van het in Rome gevestigde Instituto Mobiliare Italiano (IMI), een kapitaalkrachtige investeringsbank die ook actief is in credietverlening aan particulieren. De Italiaanse overheid is de grootste aandeelhouder van IMI en zal hiervoor, evenals de op bankenfusies toezichthoudende Italiaanse staatsbank, toestemming moeten verlenen.