Iran laat Koerden toe, Turkije weigert

ANKARA-WASHINGTON, 4 april - Honderdduizenden Koerdische vluchtelingen hebben zich verzameld aan de grenzen met de buurlanden Turkije en Iran. Terwijl de Turken de grens vooralsnog gesloten houden, zeggen de Iraniers bereid te zijn de vluchtelingen op te nemen mits ze steun uit het buitenland krijgen.

De Amerikaanse president Bush herhaalde gisteren het standpunt dat de Verenigde Staten ondanks de meedogenloze onderdrukking van de Koerdische opstand niet van plan zijn hun beleid van non-interventie ten aanzien van Irak op te geven. Wel riep hij de Iraakse militairen in niet mis te verstane bewoordingen op om president Saddam Hussein uit het zadel te wippen. Bush zei dat hij “indien het (Iraakse) leger de zaken zelf in handen zou nemen de toestand met andere ogen zou bekijken”. “Als er een nieuw bewind te voorschijn zou, dan zou ik willen zien wat hun doelstellingen zijn”, zei hij.

Turkije kondigde gisteren aan dat het niet bereid is om een massale stroom Koerdische vluchtelingen toe te laten. Een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken zei: “Wij nemen maatregelen om een massale stroom van nieuwkomers te bemoeilijken”. Turkije had eerder gezegd dat ruim 200.000 Koerden in doodsnood zich naar de Turkse grens begaven. Volgens onbevestigde berichten zouden intussen al 38 vluchtelingen die probeerden de grens te passeren zijn doodgeschoten. Niettemin slaagden enkele duizenden Koerdische vluchtelingen erin Turkije veilig te bereiken. Ook lieten de Turkse autoriteiten enige Turkmeense vluchtelingen toe.

Iran daarentegen liet bij monde van minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Velayati weten dat het bereid is om zowel Arabische als Koerdische vluchtelingen uit Irak op te nemen. “Onze grenzen zijn open voor alle vluchtelingen, of het nu Afghanen, Irakezen of Koeweiti's zijn”, zo werd Velayati vanmorgen geciteerd door de Iraanse radio. Velayati besprak de toestand in Irak vanmorgen met een drie leden tellende delegatie van de Europese Gemeenschap, onder wie de Nederlandse minister Van den Broek. Wel stelt Iran als voorwaarde voor zijn gastvrijheid dat de internationale gemeenschap helpt bij de opvang van de vluchtelingen. In totaal staan er volgens het Iraanse persbureau IRNA naar schatting een miljoen vluchtelingen aan de Iraakse grens met Iran.

De Iraakse strijdkrachten namen gisteren ook de laatste stad in die nog in handen van de Koerdische opstandelingen verkeerde.

(Reuter, AP)