Frankrijk steunt elektronica met miljarden francs

PARIJS, 4 APRIL. De Franse regering heeft een 'reddingsplan' voor de twee grote staatsbedrijven Bull (computers) en Thomson (elektronica) bekendgemaakt dat voorziet in een uitgave van vele miljarden francs. Beide ondernemingen hebben afgelopen jaar grote verliezen geleden.

Minister van industrie, Roger Fauroux, die het in stand houden van de Franse elektronica-sector als een nationaal belang van de eerste orde beschouwt, heeft het meeste geld uitgetrokken voor Bull, de nationale computerfabrikant die vorig jaar 6,8 miljard franc (ca 2,2 miljard gulden) verlies leed, een record in de historie van de Franse industrie.

De hoofdlijnen van de steun aan het noodlijdende Bull waren min of meer al bekendgemaakt maar gisteren is het definitieve plan onthuld.

Bull krijgt dit jaar en in 1992 telkens twee miljard franc aan kapitaalinjectie. Daarbij komt nog een bedrag van 1,5 miljard franc die vorig jaar al als voorschot is uitgekeerd. In totaal dus 5,5 miljard franc. France Telecom dat al 17 procent van de aandelen Bull bezit, zal binnenkort ook een bijdrage leveren aan verhoging van het kapitaal van Bull.

Het elektronica-concern Thomson, dat volgens president-directeur Alain Gomez de drie jaar lang jaarlijks twee miljard franc nodig heeft, krijgt dit jaar bijna 1,8 miljard franc van de staat. De resterende 200 miljoen voor 1991 zullen waarschijnlijk opgebracht worden door de minderheidsaandeelhouders, de Caisse des Depots en een veertigtal banken die samen 5,1 procent van het kapitaal van Thomson bezitten.

Naast deze omvangrijke injecties in het kapitaal van beide staatondernemingen heeft de regering voor dit jaar 1,3 miljard franc uitgetrokken voor steun aan research-programma's. Zevenhonderd miljoen gaat naar de produktie van elektronische componenten, waarvan 240 miljoen voor het Europese Jessi-programma, en 600 miljoen worden besteed aan de ontwikkeling van de 'high definition'-televisie (HDTV), een gezamenlijk project van Thomson en Philips.

Kleine en middelgrote ondernemingen krijgen dit jaar 900 miljoen franc voor hun research en development. Meer dan de helft van de kredieten die het ministerie van industrie dit jaar uitgeeft aan onderzoek -- 2,4 miljard franc--gaat naar de elektronicasector. De komende vier jaar gaat ten slotte nog eens 2,7 miljard franc belastinggeld naar Bull dat in deze periode in totaal 14 miljard franc aan onderzoek wil besteden. France Telecom zal behalve bij Bull ook een bijdrage leveren aan kapitaalsverhoging bij Thomson. In totaal zou het dit jaar om circa een miljard franc gaan, maar definitieve beslissingen zijn nog niet genomen. France Telecom bezit 13,9 procent van de aandelen Thomson. De succesrijke telefoonexploitant heeft sinds 1984 al 12 miljard franc gestoken in Bull en Thomson.