foto: GORINCHEM - Elf Albanese Joegoslaven zijn ...

foto: GORINCHEM - Elf Albanese Joegoslaven zijn sinds 12 maart in een flatwoning te Gorinchem in hongerstaking.

Van vijf van hen zijn de asielaanvragen afgewezen, vier moeten nog door Justitie worden gehoord. Met hun hongerstaking willen zij de aandacht vestigen op het lot van hun landgenoten in de Joegoslavische provincie Kosovo. Hun contactpersoon, de arts B. Cohen, heeft tijdens het onderhoud vier recente rapporten gepresenteerd over de “systematische vervolging” van de Albanezen door de Serviers. Cohen vindt dat “Albanees zijn in Kosovo momenteel gelijkstaat aan jood zijn in nazi-Duitsland”. Hij heeft de hongerstakers “dwingend in overweging” gegeven hun actie te stoppen. Vertegenwoordigers van Justitie hebben gisteren met twee van hen een 'informatief onderhoud'

gehad. Vandaag wordt besloten of de elf hun hongerstaking zullen beeindigen. (Foto NRC Handelsblad- Leo van Velzen)