Duizenden Koerden bereiken ondanks controle Turkije

CIZRE (Turkije), 4 april - Met tegenzin bereidt Turkije zich voor op de opvang van de Koerden die nu Irak ontvluchten. Inmiddels zouden ondanks strenge Turkse controles al 30.000 Koerden de bergachtige en onoverzichtelijke grens zijn gepasseerd.

Ze bevinden zich op ten minste vier plaatsen direct langs de grens - Silope, Uludere, (C,)ucur(c,)a en Beytussebap - maar er zijn plannen hen veel verder landinwaarts te brengen, onder meer naar Kayseri in Centraal-Anatolie.

De nieuwe vluchtelingen kunnen worden opgeteld bij de 27.400 Iraakse Koerden die in 1988 naar Turkije vluchtten voor de gifgasaanvallen van de Iraakse strijdkrachten, en in drie kampen in Oost-Turkije bivakkeren.

In Cizre en omliggende plaatsen begon twee dagen geleden een spontane hulpactie van de (Koerdische) bevolking voor de vluchtelingen uit Irak; de steun van de regering beperkt zich tot toestemming om de hulpgoederen langs de talrijke militaire controleposten naar de voorlopige kampen te brengen. Vanochtend vroeg vertrok hier een konvooi van twaalf vrachtauto's naar Uludere, elke auto beladen met tien ton noodhulp: aardappelen, meel, dekens, oude kleren en wat de mensen hier verder naar het verzamelpunt brachten. Twee andere vrachtauto's vertrokken naar Silope.

Burgemeester Hasjim Hasjimi van Cizre, die de actie persoonlijk leidt, kondigde gisteravond aan dat meer konvooien de komende dagen zullen volgen. Ook komt er hulp uit Frankrijk: vanmiddag wordt de Franse staatssecretaris van humanitaire aangelegenheden, Bernard Kouchner, oud-voorzitter van het Franse Artsen Zonder Grenzen, met 75 ton hulpgoederen in Diyarbakir verwacht.

Hier wordt aangenomen dat het aantal vluchtelingen voorlopig nog flink zal stijgen, maar ook zijn er berichten dat de Irakezen nu bezig zijn de vluchtelingenstromen af te snijden. Overigens is de strijd in Iraaks Koerdistan nog allerminst beeindigd. De Irakezen hebben de steden en de wegen in handen, maar duizenden peshmerga's (Koerdische verzetsstrijders) zijn de bergen ingetrokken, om vandaar een guerrilla te beginnen of voort te zetten. Anders dan bij de strijd van de afgelopen weken kunnen ze in de bergen profiteren van hun lange ervaring met oorlogvoering in sterk geaccidenteerd terrein, waar de vijand niet met rollend materieel kan komen.

Er zijn nog ten minste twee Iraaks-Koerdische radiozenders in de lucht, die hun programma evenwel grotendeels beperken tot het uitzenden van strijdliederen en aanmoedigingen om het verzet voort te zetten. Gisteren werd een verklaring voorgelezen van Massoud Barzani, voorzitter van de Democratische Partij Koerdistan en opperbevelhebber van alle Koerdische militairen, waarin hij zei dat de strijd tegen de Irakezen onverminderd werd voortgezet.

    • Michiel Hegener