DRIE KEER MARIA STUART

In de komende tijd zijn drie verschillende uitvoeringen te zien van 'Maria Stuart'.

Het Nationale Toneel speelt dit verhaal van Friedrich Schiller over de strijd tussen de middeleeuwse koninginnen Elizabeth I (Anne-Wil Blankers) van Engeland en Maria Stuart (Will van Kralingen) van Schotland in de Stadsschouwburg Amsterdam (4 april) en in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag (5, 6, 7, 10 en 11 april). Het Antwerpse gezelschap Nieuwe Scene speelt 'Maria Stuart' van de Italiaanse schrijfster Dacia Maraini waarin, vrij naar Schiller, de koninginnen en hun dienaressen een spel van list, bedrog en sensualiteit spelen. De Romeinse Rosamaria Rinaldi regisseerde het stuk dat t-m 28 april in Antwerpen te zien is. (Waalse Kaai 14, Inl.

09-3232164440). In het Engels wordt 'Maria Stuart' van Dacia Maraini gespeeld door Amanda Wolzak (Elizabeth I) en Jill Shand (Mary Stuart) van Panache Produkties. Maraini benut het historische gegeven om haar visie te geven op de relatie tussen twee vrouwen in een wereld waarin mannen een leidende rol spelen. Den Haag Korzo Theater 4 t-m 7 april (070-3637540) en Amsterdam Theater Rob van Reijn (020-6279988).