Celstraffen geeist tegen twee Colombianen in cocainezaak

AMSTERDAM, 4 april - Officier van justitie mr. G. Hofstee heeft gisteren voor de Amsterdamse rechtbank acht en tien jaar cel geeist tegen twee Colombianen die ervan worden verdacht een grote partij cocaine in Nederland te hebben opgeslagen.

De twee werden in november vorig jaar aangehouden bij een grootscheepse infiltratie-actie door het Duitse Bundeskriminalamt (BKA), waarbij 2.000 kilo cocaine en 8.700 kilo marihuana werden onderschept. De drugs waren afkomstig van het Colombiaanse kartel van Cali, dat tevens de afzender was van de vorig jaar in IJmuiden onderschepte partij van 2.600 kilo cocaine. Ze werden door het door BKA opgerichte transportbedrijf Mertrans in Monchengladbach geimporteerd en vervolgens in Duitsland en Nederland gedistribueerd.

Deze zogeheten “gecontroleerde afleveringen” leidden in beide landen tot twintig arrestaties.

De verdachte S.P. (28) die in Amsterdam terechtstaat en de hoogste straf tegen zich hoorde eisen, werd door drugsbazen in Cali naar Nederland uitgezonden, om daar partijen cocaine in ontvangst te nemen en op te slaan. Op 12 november vorig jaar kreeg hij op het station van Venlo 170 kilo overhandigd door agenten van het BKA waarna de Nederlandse politie zijn auto volgde.

De rechtbank verwierp eerder een aantal verweren van de verdediging, die onder meer betoogde dat er door de BKA-agenten “op grote schaal en actief is gehandeld in verdovende middelen”. Bovendien stuitte het hermetisch afschermen van een Zuidamerikaanse informant op grote bezwaren van de advocaten.

Uitspraak op 17 april.