Brief over moordaanslag genegeerd

BONN, 4 april - De aan de Rote Armee Fraktion (RAF) toegeschreven moordaanslag op Treuhand-chef Detlev Rohwedder afgelopen maandagnacht had vermoedelijk kunnen worden voorkomen als de Duitse politie en de landelijke recherche (BKA) sneller hadden gereageerd op informatie die zij eind vorige week kregen, na een bomaanslag op een Treuhand-kantoor in Berlijn.

Volgens het massablad Bildzeitung kwam de Berlijnse politie zaterdagmiddag in het bezit van een brief waarin de links-radikale terreurgroep “Thomas Munzers wilder Haufen” zich verantwoordelijk noemt voor de bomaanslag en vier namen noemde van mensen die zij verantwoordelijk acht voor de misere in de vroegere DDR: Rohwedder, minister Waigel (financien) en de bankiers Abs en Van Hooven (beiden Deutsche Bank).

De politie zond de brief door naar het BKA in Wiesbaden en het papier bleef daar in het paasweekeinde onopgemerkt liggen. Pas om kwart voor twee dinsdagmiddag kwam een kopie aan op het hoofdkantoor van politie te Dusseldorf. “Maar toen was Rohwedder al 14 uur dood”, aldus Bild.

Ook het ministerie van financien en de Deutsche Bank werden pas dinsdag op de hoogte gesteld.

Een BKA-woordvoerder heeft het bericht intussen bevestigd. Volgens hem had de brief niet geleid tot snellere actie omdat de Berlijnse terreurgroep tot nu toe slechts aanslagen op gebouwen en niet op mensen had gepleegd en ook “niet rechtstreeks” in verband gebracht kon worden met de RAF.