Amerikaanse klarinettist John Carter (61) overleden

AMSTERDAM, 4 april - De Amerikaanse klarinettist John Carter is op 61-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles overleden. Behalve een bevlogen instrumentalist was hij ook een vaardig componist.

Vergeleken met Ornette Coleman, de leeftijdsgenoot met wie hij samenspeelde in hun beider geboortestad Fort Worth, Texas, was Carter een echte laatbloeier. In 1960 trokken ze allebei weg, de ambitieuze Coleman naar New York, de zeer bescheiden Carter naar Los Angeles. Het verschil in succes was enorm: terwijl Coleman beroemd werd en al in 1965 in het Amsterdamse Concertgebouw optrad, kwam Carter niet verder dan een slecht verspreide elpee: Flight for four uit 1969.

Pas tien jaar later drong Carter in Europa door: eerst in een trio met onder anderen fluitist James Newton en in 1979 op het Laren Jazzfestival, waar hij als co-leider optrad van een eigen groep met trompettist Bobby Bradford. In datzelfde jaar trok de sinds 1974 uitsluitend klarinetspelende Carter de aandacht met een bijzonder project: A Suite of early American folk pieces for soloklarinet.

Nauwgezet maar ook speels, parelend maar ook rauw en schurend geeft Carter met deze plaat opnieuw stem aan het prachtige instrument dat sinds Buddy de Franco bijna door niemand in de jazz meer was aangeraakt.

Er volgden nog enkele platen, waarna Carter, gesterkt door de aandacht in Europa, begon met zijn belangrijkste werk: de suite Roots en Folklore. Kleurrijke en prachtig gearrangeerde muziek die nu eens somber, dan weer vrolijk een beeld schetst van eeuwen van zwarte emancipatie. In 1982 verscheen het eerste deel, Dauwhe, op het Italiaanse label Black Saint, in 1989 werd het werk voltooid met Shadow on a Wall op het Amerikaanse Gramavision. Carter trad gedurende deze jaren nog vaak op in Nederland, in 1987 met zijn suite-deel Castles in Ghana en in 1989 als gastsolist bij Ab Baars, een van zijn bewonderaars. Nu echter zijn zijn platen in Nederland bijna onvindbaar.