Winst Franse Alcatel stijgt met 23,7 procent

AMSTERDAM, 3 APRIL. Het Franse Alcatel, na het Amerikaanse AT&T het grootste telecommunicatiebedrijf ter wereld, heeft zijn winst vorig jaar met 23,7 procent verhoogd tot 1,37 miljard gulden. Daarmee heeft het concern twee jaar eerder dan was gepland zijn winstdoelstelling - vijf procent van de omzet - gehaald.

Directievoorzitter Pierre Suard maakte dat gisteren bekend in Amsterdam, waar het bedrijf statutair is gevestigd.

De omzet van Alcatel steeg vorig jaar met ruim vijf procent tot 31,3 miljard gulden. Winst en omzet zullen ook dit jaar verder groeien, voorspelde Suard.

Alcatel deed het vorig jaar vooral goed op het gebied van telecommunicatie-netwerken. Het bedrijfsresultaat van deze divisie nam toe tot 1,46 miljard gulden. Alcatel is wereldwijd marktleider op het gebied van telecommunicatie-netwerken met een mondiaal aandeel van 17 procent.

Minder voorspoedig verging het de divisie bedrijfstelecommunicatie, die haar bedrijfsresultaat met 63 procent zag teruglopen tot 93 miljoen gulden. Als belangrijkste oorzaken voor die teruggang noemde Suard de sterk toenemende concurrentie, afnemende vraag en hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Inmiddels is Alcatel begonnen met bezuinigingen om de winstgevendheid van de divisie te verhogen.

Alcatel is in 1987 ontstaan toen het Franse Compagnie Generale d'Electricite (CGE) en het Amerikaanse concern ITT hun telecommunicatie-activiteiten bundelden. Het concern is voor 70 procent eigendom van Alcatel Alstrom, de nieuwe naam voor CGE, en voor 30 procent van ITT.