Vrachtverkeer op Italie nog gehinderd door staking

ROME, 3 APRIL. Het vrachtverkeer naar en van Italie blijft grote hinder ondervinden van de acties van de Italiaanse douane. De algemene staking die voor vandaag op het programma stond, werd gistermiddag herroepen, maar later zeiden de douanebonden dat de staking toch zou doorgaan.

Na een relatief kalme periode met de paasdagen, waarin in Italie een verbod gold op vrachtverkeer, ontstonden er gisteren weer grote files aan de grenzen. Vooral bij de grenzen in het noordoosten, bij Triest en Tarvisio, zijn grote problemen. Boze vrachtwagenchauffeurs reden gisteren in een protesttocht door het centrum van Triest. Bij de Brennerpas stond gisteren een file van ongeveer tien kilometer.

Een woordvoerder van de douanebonden zei gistermiddag dat de algemene stakingen die voor vandaag en volgende week maandag en dinsdag waren uitgeschreven, niet zouden doorgaan. Reden was het feit dat de regering demissionair is en dat de bonden daardoor geen doelwit hebben om hun stakingen op te richten. Even later werd bekendgemaakt dat alleen de stakingen voor volgende week maandag en dinsdag zijn herroepen. De stiptheidsacties, die al twee weken aan de gang zijn, zouden gewoon doorgaan.

De acties van de douane stuiten op steeds fellere protesten. Vrachtwagenchauffeurs hebben de regering gedreigd op hun beurt acties te gaan opzetten als de problemen aan de grenzen aanhouden. Ook vanuit de drie grote vakbonden komt kritiek op de douanebonden.

De commissie die toezicht moet houden op stakingen in de publieke sector heeft de demissionaire regering een brief geschreven waarin de douane-acties worden veroordeeld. De commissie heeft de verantwoordelijke ministers gesuggereerd sancties te nemen tegen de betrokken bonden, omdat de acties niet van te voren waren aangekondigd, voor onbepaalde tijd worden gehouden en hierdoor buitensporig grote overlast opleveren.