Verband moord Rohwedder en aanslag op ambassade VS

BONN, 3 april - De moordaanslag op de Westduitse ondernemer Detlev Rohwedder is gepleegd met hetzelfde wapen als dat waarmee in februari van dit jaar ongeveer 250 schoten werden afgevuurd op de Amerikaanse ambassade te Bonn. Dat heeft de federale openbare aanklager, Alexander von Stahl, voor de Westduitse televisie gezegd.

De Westduitse justitie leidt dit af uit de vondst van een aantal patroonhulzen nabij het huis van Rohwedder, de directeur van de Treuhandanstalt, een organisatie die verantwoordelijk is voor de sanering van ongeveer 9.000 staatsbedrijven in de voormalige DDR. Bij Rohwedders huis werd ook een verrekijker gevonden en een brief waarin de verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeeist door de Duitse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF).

Het RAF-commando dat deze aanslag heeft opgeeist noemt zichzelf 'Ulrich Wessel', naar een RAF-lid dat werd gedood tijdens de gijzeling in de Westduitse ambassade in Stockholm in 1975.

Stahl sprak gisteren het vermoeden uit dat de voormalige Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) betrokken is bij de aanslag op Rohwedder. Vorige week zei Stahl dat RAF-leden mogelijk getraind zijn door de Stasi in de jaren dat zij onderdak genoten in de voormalige DDR. Dat zou gebleken zijn uit verklaringen van gevangengenomen leden van de terreurgroep en uit bewijsmateriaal dat werd verzameld bij RAF-aanslagen. Een kantoor van de Treuhand-holding in Berlijn werd vorige week getroffen door een brandbom. Ook toen werd het vermoeden geuit dat die aanslag het werk was van Stasi-leden, omdat de Treuhand in het getroffen kantoor dossiers zou bewaren over agenten van deze dienst. De Westduitse contra-inlichtingendienst suggereert eveneens een verband tussen de moordaanslag op Rohwedder en de Stasi.

Het hoofd van de Westduitse contra-inlichtingendienst, Eckart Werthebach, heeft in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek gezegd dat “werkloze leden van de Stasi een ernstige bedreiging voor onze binnenlandse veiligheid” vormen. De Duitse justitie noemt de brief waarin de RAF de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist “authentiek”; de brief zou de 'RAF-signatuur' dragen: een vijfpuntige ster en de afbeelding van een kalasjnikov-geweer. Volgens een woordvoerder is de aanslag echter uitgevoerd op een voor de RAF ongebruikelijke wijze. Tot voor kort bediende de RAF zich vooral van bomaanslagen en ontvoeringen. In februari van dit jaar werden op de Amerikaanse ambassade in Bad Godesberg bij Bonn omstreeks 250 geweerschoten afgevuurd uit drie (half-)automatische wapens. Ook deze aanslag werd door een RAF-commando opgeeist. Een van deze wapens, een geweer met een kaliber van 7.62 mm, is gebruikt bij de aanslag op Rohwedder, zo blijkt uit de vondst van drie lege patroonhulzen. De schoten werden afgevuurd van een afstand van ongeveer zestig meter. De Westduitse politie zegt dat de aanslag het werk is van “professionelen, die Rohwedder dagenlang geobserveerd moeten hebben”. (AP, AFP, Reuter)