Stork koopt van VOC belang in Peja handel

ROTTERDAM, 3 APRIL. Het transport- en handelsbedrijf Van Ommeren Ceteco (VOC) heeft zijn aandeel van 15 procent in de handelsonderneming Peja, gespecialiseerd in de handel met Oost-Europa, verkocht aan machinefabrikant Stork, die daarmee zijn belang in het handelshuis verdubbelt.

Niet bekend

Van Ommeren Ceteco ontstond in 1987 toen havenonderneming Van Ommeren zijn activiteiten uitbreidde door overneming van de handelsonderneming Ceteco. De beoogde wederzijdse versterking bleef echter uit. Ceteco leed verliezen. Het voor 160 miljoen gulden verworven bedrijf staat nu nog voor 80 miljoen gulden in de boeken. Onderdelen van de handelspoot die niet snel betere resultaten tonen, wil het VOC-bestuur afstoten of verzelfstandigen. Verkoop van de hele handelsdivisie is vooralsnog niet aan de orde.

Van Ommeren kocht zijn aandeel in Peja vijf jaar geleden, toen het ook al naar uitbreiding in de handel zocht. Beoogde afspraken over een geografische verdeling van handelsactiviteiten met Peja zijn na de verwerving van Ceteco echter niet meer uitgewerkt. Volgens H.G. van Buren, adjunct-directeur van Peja, spoorden de belangen vanaf dat moment ook niet meer.

Peja is vooral groot in de handel met Oost-Europa, die “op dit moment een beetje explodeert”, aldus Van Buren. VOC heeft een eigen handelskantoor in Moskou. Ook in Afrika en Zuid-Oost-Azie komen Peja en VOC elkaar tegen.

Volgens Van Buren was de participatie van Van Ommeren niet bedoeld als “klein financieel belang”, zoals de VOC-woordvoerder het nu noemt.

“Het is de bedoeling dat we invloed hebben op elkaars doen en laten”. Om die reden is Van Buren niet ongelukkig met de toeneming van Storks belang in Peja, omdat dit bedrijf voor meer dan de helft van de omzet zorgt.

Aandeelhouders in Peja zijn de familie Bienemann (55 procent), ABN-Amro (15 procent) en Stork (30 procent). Behalve voor Stork verhandelt Peja goederen voor grote bedrijven als DAF, Heineken, Nutricia, Quest (Unilever) en Norit en tientallen kleine en middelgrote ondernemingen. Het handelshuis behaalde vorig jaar een omzet van 483 miljoen gulden, circa twintig procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst bedroeg ruim drie miljoen gulden.

VOC heeft over 1990 een voorlopig winstcijfer bekendgemaakt van 45 miljoen gulden, op een omzet van 1,9 miljard. De winst bedroeg een jaar eerder 37 miljoen gulden.