Shell wil chemische fabriek in Zuid-Spanje

MADRID, 3 APRIL. De Spaanse dochtermaatschappij van Shell wil bij Murcia in zuidwest-Spanje grote fabrieken bouwen voor de produktie van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en plastic-verpakkingen. Onlangs is een bedrijfsterrein van 115.000 vierkante meter in de regio Murcia, aan de Middellandse Zee tussen Valencia en Andalusie, aangekocht.

Volgens woordvoerders van Shell-Espana en van de Koninklijke Shell- Groep moeten de plannen nog op de hoofdkantoren in Den Haag en Londen worden besproken en goedgekeurd. Het terrein, in een strategische regio tussen tuinbouwgebieden en citrusplantages, is alvast gekocht om prijsverhogingen voor industrieterreinen voor te zijn. Het zou gaan om een investering tussen de 60 en 100 miljoen gulden.

Shell-Espana wil met de nieuwe fabrieken vooral produceren voor de Spaanse markt van agrarische activiteiten produceren, maar sluit export van plastics, vloeibare kunstmest en bestrijdingsmiddelen niet uit. De agrarische markt vertoont een forse groei en heeft behoefte aan meer grondstoffen.

In Barcelona heeft Shell-Spanje al een fabriek voor agro-chemische produkten en verpakkingen. Speculaties over een eventuele sluiting van de fabriek in Barcelona, wanneer het moderne complex bij Murcia over enkele jaren de produktie kan overnemen, bestempelt de woordvoerder van Shell-Espana in Madrid als voorbarig.