Rotterdams Dagblad: vooral gezellig

ROTTERDAM, 3 april - Een gezellige krant, uiterlijk zowel als inhoudelijk. Dat is de conclusie na inzage van het eerste nummer van het Rotterdams Dagblad. De krant, die gisteren in een oplage van 135.000 exemplaren verscheen, komt voort uit Het Vrije Volk en het Rotterdams Nieuwsblad. Uit de selectie op de voorpagina blijkt dat de makers iets met de zee hebben: speelt het zich niet aan de Noordzee bij de Rijndelta af, dan is het nieuws wel elders langs de kust gesitueerd.

'Dubieus afval gebruikt bij bouw van de Kanaaltunnel', luidt de bijna paginabrede openingskop. Volgens Europarlementarier Janssen van Raay zouden “mogelijk chemische” afvalstoffen in de tunnelconstructie zijn verwerkt. Ook op de voorpagina: bij opgravingen in de “spoortunnelbouwput” te Rotterdam is een 13de eeuws houten sluisje gevonden. Verder: de Bezetting van Rottumeroog, de fraude in de Rotterdamse haven en de “ijsberengekte” van het paasweekeinde in Blijdorp. Een buitenlands berichtje, over de verkiezingen in Albanie.

Ook elders in de vier katernen overheerst Rotterdams gekleurd nieuws. Pagina twee heet 'Mensen centraal' en daarop mag de “internationale tafelgoochelaar” Sylvia Schuyer uit Rotterdam de Nederlandse volksaard ontleden. De drie opent met het ontslag van Nelly Frijda bij de VARA-tv-serie 'Laat maar zitten', nadat de actrice niet was komen opdagen bij de opnames. De producent van de serie vond al een vervanger: zijn echtgenote, Josine van Dalsum. Of die ook uit de regio afkomstig is, vermeldt het dagblad niet. De 'feature' op pagina drie betreft een benzinepomphouder die, om het verbod op verkoop na zes uur te ontlopen, zijn bloemen nu “te huur” aanbiedt. Daarnaast staat het commentaar van de nieuwe krant, tevens bedoeld als 'visitekaartje' aan de lezer: “De kleur? Niet modieus-links. Noch behoudend rechts. Maar zeker niet kleurloos. Wel onafhankelijk. En kritisch”, aldus de beginselverklaring in staccato. “De podiumfunctie staat bij deze krant hoog in het vaandel”, heet het even later wat onbeholpen.

Op de opiniepagina krijgen tien hoogleraren beurtelings de gelegenheid hun mening te geven. W. Crouwel bijt het spits af; hij prijst uitvoerig een zojuist geopend tentoonstellingspaviljoen, dat volgens hem “de culturele infrastructuur van Rotterdam beduidend versterkt”.

Voor de goede orde: Crouwel heeft het hier over de nieuwe huisvesting van de afdeling Kunstnijverheid en Vormgeving van het Museum Boymans van Beuningen, waarvan hij zelf directeur is. Ook op de opiniepagina een reportage over de nieuwbouw van de Tweede Kamer, die zijn voltooiing nadert.

Na drie Rotterdam-pagina's, een economie-, een cultuur-, een RTV-service-pagina en een heel sportkatern gunt de krant zijn lezers een kijkje in de keuken. Tussen het brandalarm en het moment dat de krant met het verslag op de mat ploft verstrijkt slechts drie uur en een kwartier! 'The making of the Rotterdam Daily', inclusief een kennismaking met de dynamische bewoners van een etage in het World Trade Center. “Jan Prins, 46 jaar, woont in Delft, rookt Gauloise-sigaretten en mag in zijn vrije tijd graag een popconcert bezoeken”, typeert de krant de ene hoofdredacteur. “Leo Pronk, 44, getrouwd, twee kinderen, (...) maakt zijn Scheveningse familienaam waar door als het even kan de zee te bezeilen”, wordt de andere neergezet.

Geen meneren zijn het, maar heel gewone jongens, die deze krant maken: “Niet rood, niet blauw en zeker niet grijs.” Nee, de krant moet, aldus de beginselverklaring, “interessant, boeiend, onderhoudend en vooral leesbaar zijn voor een groot en veelzijdig samengesteld lezerspubliek”. Uitgever R. Frese van de Avondbladen Combinatie Rotterdam: “Een regionaal blad staat het dichtst bij de mensen.” Nu maar afwachten of de beoogde lezersgroep ook dicht bij de krant gaat staan.

    • Tom Rooduijn