Overheid beperkt aantal commissariaten per bedrijf

DEN HAAG, 3 APRIL. Minister Kok (financien) en minister Andriessen (economische zaken) hebben de regels aangescherpt voor de benoeming van overheidscommissarissen. In bedrijven waar de overheid een aandeel heeft, moet “een minderheid van de commissarissen, bij voorkeur niet meer dan twee” in de raad van commissarissen worden benoemd. De ministers Kok en Andriessen schrijven dit in een nota die gisteren naar de Eerste en Tweede Kamer is gestuurd.

De ministers schrijven dat er “waar mogelijk” functiescheiding moet zijn tussen het commissariaat en de dagelijkse werkzaamheden van de ambtenaar. In principe wordt ernaar gestreefd dat het ministerie van financien een overheidscommissaris levert. De tweede komt van het vakdepartement dat het meest betrokken is bij het bedrijf. In de meeste gevallen zal dat het ministerie van economische zaken zijn omdat het vaak gaat om regionaal- en industriebeleid.