Olympic Airways: niemand weg als niet wordt gestaakt

ATHENE, 3 APRIL. In ruil voor de belofte een jaar lang geen stakingen te houden, zullen 1.800 medewerkers van Olympic Airways niet voor drie maanden met verlof worden gestuurd.

Deze overeenkomst hebben de betrokken vakbond en de Griekse luchtvaartmaatschappij gisteren gesloten, zo meldden Griekse kranten.

Ook heeft 3.500 man aan technische staven en grondpersoneel, en 3.000 man aan piloten en technici toegezegd genoegen te nemen met een loondaling van 12,5 procent. Bij de luchtvaartmaatschappij werken in totaal 11.000 man.

Olympic Airways kampt, net als andere Griekse staatsmaatschappijen, met grote schulden. De schuld van Olympic Airways bedraagt omgerekend 1,7 miljard gulden.

In januari schrapte de maatschappij 30 procent van haar vluchten om te bezuinigen, wat niet in direct verband stond met de Golfoorlog die toen vrijwel alle Westerse luchtvaartmaatschappijen teisterde. Vanaf 1 april zou 1.800 man personeel voor drie maanden met verlof worden gestuurd. Eeen maatregel die nu is teruggedraaid De luchtvaartmaatschappij is met de vakbond ook overeengekomen dat de 1.800 man personeel geen extra betaling krijgt voor overwerk en op vakantiedagen zal doorwerken zonder extra loon.

De conservatieve Griekse regering van premier Mitsotakis heeft te kennen gegeven dat ze de luchtvaartmaatschappij wil privatiseren.

Plannen om andere staatsbedrijven te verkopen stuitten eerder op heftige weerstand onder de werknemers en hebben geleid tot grote demonstraties en stakingen.

Onder het socialistische bewind van premier Papandreou in de jaren tachtig zijn talrijke bedrijven genationaliseerd. Slechte bedrijfsvoering heeft deze bedrijven opgezadeld met reusachtige schulden die als een molensteen hangen om de Griekse economie. (AP)