'Milieukeuring auto's in aparte technostations'

UTRECHT, 3 april - Aparte technostations zijn nodig om de milieukeuring van auto's deugdelijk te verrichten. Dat zegt de Stichting Natuur en Milieu in een gisteren uitgegeven verklaring. Het ministerie van milieubeheer meent echter dat deze eis voorbarig is en houdt vast aan een combinatie van de APK (algemene periodieke keuring) met de milieukeuring, uit te voeren door de bestaande garagebedrijven.

De verplichte milieukeuring voor auto's zou begin dit jaar worden ingevoerd, maar is in afwachting van een advies van de Raad van State uitgesteld. Het ministerie hoopt nu dat de verplichte keuring in augustus of september van kracht kan worden.

De APK, die jaarlijks verplicht is voor auto's van drie jaar en ouder, heeft nu als onderdeel een inspectie op luchtvervuiling. Voor jongere auto's bestaat op vrijwillige basis een controle op luchtvervuiling, die de 'groene kick' wordt genoemd en aan een normale onderhoudsbeurt is gekoppeld.

De verlichte milieukeuring zal onder meer een jaarlijkse afstelling van de motor op toerental en koolmonoxyde-gehalte bevatten. De Stichting Natuur en Milieu vindt de huidige milieukeuringen zoveel tekort schieten, dat voor een nieuw systeem “een radicale overstap op speciale technologiestations de enige oplossing is”. Dergelijke technostations, gespecialiseerd in controle op luchtvervuiling en lawaai, bestaan al in Duitsland, Zweden, de VS en Zwitserland.

Natuur en Milieu vreest dat bij de garagebedrijven van een milieukeuring op auto's niet veel terecht zal komen. Rollenbanken en meetapparatuur voor het testen van uitlaatgassen ontbreken gewoonlijk in de garages. De stichting voorspelt dat noodzakelijke controles van de katalysator achterwege blijven, “omdat het garagepersoneel waarschijnlijk meer kapot maakt dan het recht zet”.

Zolang de verplichte jaarlijkse controle niet aan gespecialiseerde keuringsstations in handen wordt gegeven, blijft de handhaving van de milieu-eisen aan motorvoertuigen “een lachertje”, meent Natuur en Milieu.

Het ministerie van milieubeheer, liet een woordvoerder weten, houdt niettemin vast aan een koppeling van APK en milieukeuring. Het vreest dat compleet geoutilleerde keuringsstations een te grote investering vergen. Het is beter, aldus het departement, eerst de ervaringen met de groene kick en de APK op een rijtje te zetten.