Milan ook uit Italiaanse bekerstrijd

ROME, 3 april - AC Milan is opnieuw een illusie armer. Na de blamage tegen Olympique Marseille in de Europa Cup is Milan nu ook uitgeschakeld in de strijd om de Italiaanse voetbalbeker. De ploeg verloor gisteren in de return met 1-0 van Roma, nadat het eerste duel in 0-0 was geeindigd. “Het is ongelooflijk om op deze manier een wedstrijd te verliezen,” zei Milan-trainer Sacchi na afloop. “Dit einde hebben we niet verdiend.”

Tegenover de vijftien doelpogingen van Milan stond slechts een schot van de tegenstander. Maar Roma-doelman Cervone verkeerde gisteravond in topvorm en kreeg twee keer hulp van de lat. Halverwege de eerste helft had Roma meer geluk: een schot van Carboni werd door Marco van Basten van richting veranderd, waardoor de bal met een boog over doelman Rossi heenging.

Milan domineerde de wedstrijd volledig, maar was niet in staat dit overwicht om te zetten in doelpunten. Van Basten had een slechte dag en slaagde er niet een keer in gevaar te stichten. Roma had zich teruggetrokken op de eigen helft, waardoor Milan nauwelijks kans had om zijn spitsen diep aan te spelen.

Ruud Gullit viel na een klein half uur uit met een rugblessure. Vandaag worden er foto's gemaakt, maar de medische staf van Milan liet gisteravond reeds weten ervan uit te gaan dat hij zondag speelt.

Milan-voorzitter Berlusconi bracht na afloop een ongebruikelijk bezoek aan de perszaal. Hij zei dat het hoofdprobleem voor Milan blijft dat er te weinig wordt gescoord. “We moeten dat oplossen, en we zullen zien of er interne of externe oplossingen zijn,” zei Berlusconi. Dat laatste is een verwijzing naar nieuwe aankopen. Eerder deze week werd bekend dat Milan bijna rond is met de Joegoslaaf Robert Prosinecki. De Joegoslavische bond wil echter spelers onder de 25 jaar niet laten vertrekken. En Prosinecki is nog maar 22. Milan verwacht dat hiervoor een oplossing is te vinden.

Een ander probleem is dat Milan dan met vier buitenlanders zou zitten. Milan heeft de Italiaanse bond voorgesteld de reglementen dusdanig te veranderen dat iedere club vier buitenlanders in dienst mag hebben en er niet meer dan drie tegelijk mag opstellen. “Wij hebben drie Nederlanders onder contract, en we houden ze vast,” zei Berlusconi.

“Maar een vierde buitenlander zou de oplossing van al onze problemen kunnen zijn.”

In de Italiaanse pers wordt erop gespeculeerd dat, als de Italiaanse bond de reglementen niet verandert, Prosinecki toch naar Milan zou komen en dat een van de drie Nederlanders weg zou moeten. Daarbij vallen de namen van Gullit en Van Basten. Ariedo Braida, de directeur sportieve zaken van Milan, heeft er in een gesprek met het Joegoslavische blad Zurnal op gewezen dat Van Basten kritiek heeft op de speelwijze van Milan. Het is niet zo dat we Van Basten nooit zouden willen verkopen, zei Braida.

    • Marc Leijendekker