Koerspeil in Amsterdam naar record

ROTTERDAM, 3 APRIL. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen naar het hoogste niveau van dit jaar, gestimuleerd door hogere koersen op Wall Street dat gisteren ruim twee procent hoger sloot.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 64 punten hoger op 2.945 (plus 2,22 procent), de grootste winst sedert 11 februari toen de Dow 72 punten klom. Een groot aantal marktanalisten voorspelt nu dat de Dow deze week eindelijk de grens van 3.000 punten zal doorbreken.

Desondanks vielen de aandelenomzetten in Amsterdam vanmorgen tegen. Beurshandelaren zeiden dat investeerders de ontwikkeling van de dollarkoers afwachten. De Amsterdamse effectenbeurs is een van de meest dollargevoelige markten van Europa.

De dollar, die gisteren in Amsterdam sloot op 1,9005 gulden, noteerde om 13.00 uur vanmiddag licht lager op 1,8850 gulden.

Valutahandelaren zeiden dat marktpartijen zich afwachtend opstellen als gevolg van geruchten dat de Bundesbank morgen de belangrijkste rentetarieven in Duitsland zal verhogen.

Vrijdag worden in de VS de werkloosheidscijfers in maart gepubliceerd. Als die cijfers tegenvallen zou de Fed de rentetarieven verder kunnen verlagen, wat de dollarkoers zou stimuleren.

De koersen van de jongste Nederlandse staatsleningen stegen vanmorgen gemiddeld vijftien cent, als gevolg van de lagere dollarkoers. De omzetten waren bescheiden. Handelaren zeiden dat particuliere beleggers het nog steeds laten afweten en wachten op indicatoren die wijzen op economisch herstel.

PAG. 19 BEURSOVERZICHT