Ketting danseres Pavlova gestolen tijdens expositie

AMSTERDAM, 3 april - Een goudkleurige ketting die aan de beroemde Russische danseres Anna Pavlova behoorde, is tijdens een expositie over haar leven in het Rotterdamse Hilton Hotel gestolen. Ook is een drieluik gestolen door schilder Jean Thomassen, mede-organisator van de tentoonstelling, van Pavlova die zwanen voert. De diefstal is vermoedelijk al vorige week gepleegd.

Het sieraad, vermoedelijk een geschenk van een Indiase maharadja aan Pavlova in de jaren twintig, is samen met een aantal andere attributen door haar impresario Ernst Kraus aan het Nederlands Theater Instituut (NTI) in Amsterdam nagelaten. Uit angst dat de dader de ketting zal weggooien als hij ontdekt dat die niet echt goud is, heeft het NTI zijn overige bezit - een tweede ketting, een paar oorbellen, een bronzen beeld en een balletschoen - uit Rotterdam teruggehaald. De verzekerde waarde van het gestolen sieraad bedraagt tweehonderd gulden, maar het is volgens M. Wildeman van het Nederlands Instituut voor de Dans van grote cultuurhistorische waarde. Volgens Thomassen is het nu onzeker geworden of de expositie, die begon in Hotel Des Indes waar Pavlova in 1931 stierf, nu nog volgens plan verder kan reizen.