Jelle Nijdam verovert leiderstrui na snelle tijdrit in Driedaagse

HERZELE, 3 april - Jelle Nijdam heeft beslag gelegd op de leiderstrui in de Driedaagse van De Panne.

Nijdam veroverde gisteren in Herzele de eerste plaats in het klassement door in de individuele tijdrit de concurrenten duidelijk achter zich te laten. Nijdam nam het leiderstricot over van de Italiaanse wielrenner Sciandri, die in de ochtenduren het eerste gedeelte van de etappe had gewonnen.

Ploeggenoot Frans Maassen completeerde het succes van de Buckler-ploeg door in de tijdrit tweede te worden en in het algemeen klassement dezelfde positie in te nemen, op acht seconden van zijn teamgenoot.

De Driedaagse van De Panne is eigenlijk het domein van Eric Vanderaerden. De ploeggenoot van Nijdam en Maassen had van 1986 tot 1989 een abonnement op de rittenwedstrijd over de Vlaamse wegen. De afgelopen drie seizoenen zegevierde de Belg ook in de tijdrit in Herzele. Een herhaling zat er gisteren niet in. Vanderaerden meldde zich niet helemaal fris aan de start. De winnaar van Dwars door Belgie voelde zich in de ochtenduren niet goed. In de tijdrit ging hij dan ook niet voluit.

Maassen en Nijdam deden dat wel. In de ochtendrit van 96 kilometer verspeelden ze echter 33 seconden op Maximilian Sciandri, een in Engeland geboren Italiaan. Die was met vier collega's uit het peloton ontsnapt en gaf de Belg Capiot, de Australier Anderson en de Zwitser Jaermann in de spurt geen kans. Eric de Clercq, de vijfde uit de kopgroep, ging bij het aangaan van de sprint onderuit. Sciandri leverde in de tijdrit een ongelijke strijd met specialisten als Maassen en Nijdam. Hij gaf 45 tellen toe. Dat waren er twaalf teveel.

Nijdam beschouwt de Driedaagse als een ideale voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen, waar de renners van de Buckler-ploeg hun aandacht op hebben gericht. De koers moet echter niet te veel kracht kosten. “Wie in deze wedstrijd niet goed is, zal in de Ronde van Vlaanderen ook niet goed zijn”, meende de klassementsleider. Het blijft evenwel de vraag of de concurrentie met het oog op de wereldbekerwedstrijd van zondag de benen stil zal houden. “Dat denk ik niet. Dat gebeurde in voorgaande jaren ook niet. Na deze wedstrijd hebben de renners twee dagen om te herstellen. Dat is voldoende”, aldus Nijdam.

Laurent Fignon kreeg gisterochtend in de eerste etappe van de Driedaagse van De Panne last van zijn darmen, waardoor zijn voorbereiding op Ronde van Vlaanderen gevaar loopt. Fignon beeindigde het korte ritje van Harelbeke naar Herzele over 96 kilometer met een achterstand van bijna zes minuten op winnaar Sciandri. In de daaropvolgende tijdrit ging het beter. “Het peloton reed zeker niet op volle kracht. Voor de komende maanden vrees ik het ergste.”

Een tussentijds onderzoek in het ziekenhuis in Gent moet morgenavond uitwijzen of hij opnieuw last heeft van een lintworm. In 1988 maakte dezelfde lichamelijke tegenslag een einde aan zijn Tour-aspiraties.

“Sinds Milaan-Sanremo heb ik last van dezelfde symptonen. Ik heb voortdurend honger en ik ben niet in staat te herstellen van inspanningen.” Fignon richt zich dit seizoen bij de klassiekers op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daarna zou de oud-Tourwinnaar rust nemen tot de Vierdaagse van Duinkerken om zich daar te prepareren voor de Giro d'Italia. Sinds twee weken voelde de kopman van Cyrille Guimard zich al niet goed. Zondag in het Criterium International wilde hij zich testen, maar hij moest een aanvalspoging al na enkele seconden opgeven.