Hoger Wall Street stuwt rustige beurs naar jaarrecord

ROTTERDAM, 3 APRIL. De aandelenkoersen op een rustige Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen bij omzetten naar het hoogste niveau van dit jaar, gestimuleerd door hogere koersen op Wall Street dat gisteren ruim twee procent hoger sloot.

AMSTERDAM De Nederlandse aandelenkoersen gingen vandaag sterk van start, gestimuleerd door de winst van twee procent op Wall Street en flinke winsten op andere Europese aandelenmarkten. De CBS-stemmingsindex noteerde om 13.00 uur vanmiddag 1,5 punten hoger op 97,9, een hoogterecord voor 1991.

De aandelenomzet werd desondanks door beurshandelaren omschreven als teleurstellend. “We hadden meer vuurwerk verwacht na de winst op Wall Street. In de oliehoek heerst zelfs een serene rust.”

De winst van de stemmingsindex was te danken aan specifieke aankopen van de grotere fondsen. “Investeerders zijn gevoelig voor goede verhalen. Ze zijn gericht op de lange termijn en kopen fondsen die ze lang kunnen vasthouden”, zei een handelaar.

De Amsterdamse effectenbeurs was vorige week de grootste stijger van de Europese aandelenmarkten. De Britse effectenmakelaar Kleinwort Benson attendeert zijn klanten erop dat Amsterdam een van de meest dollargevoelige markten in Europa is. Bovendien is Kleinwort gecharmeerd van de relatieve kracht van de Nederlandse economie.

Bovendien profiteert de Nederlandse export van de Duitse eenwording. “De Nederlandse economie ondervindt alle voordelen van de Duitse eenwording en geen van de nadelen”, aldus Kleinwort.

Verzekeraar Aegon die gisteren 2,60 gulden won, zette de opmars aanvankelijk voort. Het aandeel noteerde rond 12.30 vanmiddag twee gulden hoger op 133,50 gulden maar viel vanmiddag na publicatie van de lager dan verwacht jaarcijfers (nettowinst 749 miljoen) fors terug.

Beursanalisten voorspelden een vijftien procent hogere nettowinst van 560 tot 570 miljoen gulden.

De koers werd extra gedrukt doordat de nettowinst lager uitkwam ondanks het gebuik van een nieuwe accounting-methode. Beursanalisten voorspelden bij gebruik van die methode een flink hogere winst.

Collega-verzekeraar Amev was 1,80 gulden hoger op 59,70, terwijl de bank en verzekeraar Internationale Nederlanden Groep 1,60 gulden hoger noteerde op 52,40.

Bij de hoofdfondsen was evenals gisteren een goede winst weggelegd voor Wessanen dat rond het middaguur 2,10 gulden op 83,50 had gewonnen. Ook Hunter Douglas, Akzo en DSM, die alle drie fors profiteren van de gestegen dollar, zagen hun koersen vanmorgen flink oplopen. Koninklijke Olie moest als een van de weinige fondsen licht terrein prijsgeven bij geringe omzetten.

“Beleggers zoeken bij deze stijgende markt hun heil bij minder defensieve fondsen dan de olies”, aldus een handelaar.

De dollar, die gisteren in Amsterdam sloot op 1,9005 gulden, noteerde om 13.00 uur vanmiddag licht lager op 1,8850 gulden. De koersen van de jongste Nederlandse staatsleningen stegen vanmorgen gemiddeld vijftien cent, als gevolg van de lagere dollarkoers.

NEW YORK De aandelenkoersen in New York schoten gisteravond vlak voor sluitingstijd fors omhoog als gevolg van programmagestuurde aankopen en institutionele vraag. De kleinere fondsen wonnen weer fors terrein.

De Nasdaq index, waarin de kleinere fondsen zijn opgenomen, bereikte het hoogste niveau sedert oktober 1989.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 64 punten hoger op 2.945 (plus 2,22 procent), de grootste winst sedert 11 februari toen de Dow 72 punten klom. Een groot aantal marktanalisten voorspelt nu dat de Dow deze week eindelijk de grens van 3.000 punten zal doorbreken.

De kooplust in New York werd verder aangewakkerd door de verwachting dat de Fed, het stelsel van centrale banken, de rentetarieven verder zal verlagen. De publikatie van mogelijke teleurstellende werkloosheidscijfers in maart, aanstaande vrijdag, zou een renteverlaging waarschijnlijker maken.

LONDEN De Britse aandelenkoersen ondervonden ook de positieve invloed van Wall Street en Tokio en openden vandaag scherp hoger. Het vooruitzicht dat de Bundesbank morgen zou kunnen besluiten de Duitse rentetarieven te verhogen, slaat daarentegen de hoop op een spoedige verlaging van de Britse base rate de bodem in. Het FT-100-koersgemiddelde noteerde om 12.30 vanmiddag 35,4 punten hoger op 2.523,7 (plus 1,42 procent).

FRANKFURT Vooral Britse investeerders liepen vooraan bij een fors toegenomen vraag naar Duitse aandelen. Het Dax-30-koersgemiddelde noteerde om 12.30 vanmiddag 30,9 punten hoger op 1.569,52. Vooral de autosector en de kleinhandel waren gewild. Beurshandelaren gingen er van uit dat de Bundesbank morgen de rentetarieven niet zal verhogen.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen scherp hoger, gestimuleerd door Wall Street en de koerswinst van de yen. De terugkeer van buitenlandse investeerders en hogere obligatiekoersen droegen ook bij aan de betere stemming. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg 528,06 punten op 26.780,06 (plus 2,01 procent) bij een aandelenomzet van 650 miljoen stuks.