Haarhuis opent gravelcircuit met overwinning op Sanchez

ROTTERDAM, 3 april - Paul Haarhuis heeft opnieuw een tennisspeler uit de top-vijftien van de wereld verslagen. De Nederlander begon gisteren het graveltoernooi in Estoril met een sterke overwinning op de als tweede geplaatste titelhouder Emilio Sanchez: 6-0, 6-2. Sanchez staat dertiende op de wereldranglijst, Haarhuis 42 plaatsen lager.

Vorig jaar opende Haarhuis het ATP-toernooi in Portugal met een overwinning in twee sets op de Argentijn Martin Jaite, waarna hij tot de kwartfinales doordrong. In Estoril, waar hij zich onder begeleiding van coach Frits Don samen met Koevermans een week heeft voorbereid op het gravelseizoen, komt Haarhuis in de tweede ronde uit tegen de Italiaan Renzo Furlan. Koevermans verging het in de eerste ronde slechter. De Rotterdammer verloor met tweemaal 3-6 van de als achtste geplaatste Spanjaard Sergi Bruguera.

Richard Krajicek zette voor het eerst sinds weken weer een partij naar zijn hand. In Hongkong versloeg hij de Australier Neil Borwick met 6-4, 6-7, 6-3. In hetzelfde toernooi vroeg John McEnroe zich openlijk af of het nog wel zin heeft door te gaan met tennis. “Als ik mezelf niet beter kan beheersen zijn mijn dagen als tennisser geteld. Ik hoef niet eens over stoppen na te denken. Voor het zover is, word ik eruit gegooid.” De vroegere nummer een van de wereld kwam tot die bekentenis na zijn uitschakeling met 3-6, 7-5, 6-7 (3-7) door landgenoot Todd Witsken in de eerste ronde.

De 32-jarige McEnroe was slechts een stap van diskwalificatie verwijderd. Onsportief gedrag en schelden op een lijnrechter kostten hem achtereenvolgens een waarschuwing en een strafpunt. De Amerikaan arriveerde 24 uur voor zijn eerste partij in Hongkong en maakte een vermoeide en geirriteerde indruk.

Op verzoek van de nieuwbenoemde Franse Davis-Cupaanvoerder Yannick Noah worden deze zomer bij de Open Franse tenniskampioenschappen opnieuw dopingcontroles gehouden. Philippe Chatrier, voorzitter van de Internationale Tennisfederatie, zei gisteren dat de precieze gang van zaken nog moet worden vastgesteld, maar dat in de eerste ronden ongeveer vijftig deelnemers worden opgeroepen. Vanaf de kwartfinales zou iedereen kunnen worden gecontroleerd.

Het doorvoeren van dopingcontroles is tot dusverre veelal gestuit op weerstand van de spelers. Vooral in Amerika wordt veelvuldig het argument aangevoerd dat in een profsport een dergelijke controle een inbreuk vormt op de persoonlijke levenssfeer. De keren dat er een arts op het toneel verscheen, werd alleen gecontroleerd op sociale drugs en werd de - anoniem gebleven - overtreder een afkickkuur aangeboden.

Controles bij Grand-Slamtoernooien kwamen sporadisch voor: eenmaal op Wimbledon, toen iedereen van te voren was gewaarschuwd en vorig jaar op beperkte schaal bij de open Franse kampioenschappen op last van de Franse overheid. Bij Flushing Meadow weigerden de spelers zich bij de dokter te melden.

“Die controles stelden niets voor. Ze waren louter voor de vorm”, aldus Yannick Noah in het Franse dagblad L'Equipe: “Zelf heb ik in twaalf jaar toernooitennis tweemaal een urinemonster bij de dokter gebracht.” Negen jaar geleden trok de Fransman al eens aan de bel.

Hij verhaalde toen van feestjes waar cocaine aan te pas zou zijn gekomen. Nu maakt hij zich druk over het gebruik van anabole steroiden. Hij zegt steeds meer twijfel te hebben aan de zuiverheid van de sport. “Of we praten over doping, of we doen het niet. Maar als we het doen, moeten we erkennen dat het probleem er ligt. Laten we niet langer de kop in het zand steken. Doping komt voor in alle takken van sport. Het verschil met de atletiek is dat er bij ons zoveel meer geld omgaat en er niemand bij is gebaat de jongens te betrappen. Het is een gesloten wereldje , waarin iedereen elkaar beschermt en een enkeling gemakkelijk misbruik kan maken van het gebrek aan controle.”

Begin dit jaar besloten de ATP en WTA (de vakbonden van spelers en speelsters) het probleem van de doping serieus te nemen. Er werd een onafhankelijke medische commissie ingesteld, die niet alleen jacht maakt op de klassieke stimulerende middelen, maar ook op anabole steroiden, hoewel het nog maar de vraag is of deze stoffen een hulpmiddel kunnen zijn in de tennissport.

Bij de Grand-Slamtoernooien hebben de vakbonden echter geen zeggenschap. Vandaar dat Noah zijn verzoek richtte tot Philippe Chatrier, die niet alleen voorzitter is van de Internationale tennisfederatie, maar tevens voorzitter van de Franse tennisbond.

Chatrier zegde zijn hulp toe. Als spelers van buiten Frankrijk zich niet aan de dopingcontrole onderwerpen, worden zij niet tot Roland Garros toegelaten. (ANP-AFP-Reuter)