GROTE GARNALEN MET TWEE SAUSJES

Voorgerecht voor 4 personen:

12 grote rauwe garnalen uit de diepvries (gamba's) sausje 1: 4 eetlepels rijstazijn (of droge sherry) 4 eetlepels suiker 1-2 theelepel zout 1 kleine rode of groene chilipeper sausje 2: 3 eetlepels lichte sojasaus 1 eetlepel fijngehakt korianderblad voor het frituurbeslag: 150 gram bloem 1 theelepel zout 1 ei 1-4 liter water frituurolie

Maak de garnalen schoon: verwijder de koppen en de 'schilletjes', maar laat het laatste stukje 'schil' met de staart zitten. Snijd de rug in de lengte ondiep in en trek het (zwarte) darmkanaal uit het lijf.

Sausje 1: Verhit de rijstazijn met de suiker tot de suiker is opgelost, laat het mengsel 1-2 minuten inkoken en roer dan het zout erdoor. Schenk het sausje in een kommetje en laat het afkoelen. Snijd het pepertje in smalle reepjes en roer ze door het afgekoelde sausje.

Sausje 2: Roer in een kommetje de sojasaus en het korianderblad door elkaar.

Maak het frituurbeslag: roer de bloem en het zout in een beslagkom door elkaar. Voeg het ei toe en klop het door de bloem. Schenk vervolgens scheutje voor scheutje onder voortdurend kloppen het water erbij tot een vrij dik beslag zonder klontjes.

Verhit de frituurolie tot 190C. Doop de garnalen stuk voor stuk in het beslag en frituur ze (niet te veel tegelijk) goudbruin en gaar in ca.

3 minuten. Laat de gefrituurde garnalen even uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo heet mogelijk met de sausjes.

    • Irene van Blommestein