Graham Greene (86 jaar) overleden

GENEVE, 3 april - De Engelse schrijver Graham Greene (86) is vanmorgen om half twaalf in zijn woonplaats Geneve overleden. Hij was sinds vorig jaar ziek.

Greene werd op 2 oktober 1904 geboren in Berkhamstead in Engeland. Hij schreef meer dan zestig boeken die in 27 talen werden vertaald. Van zijn boeken werden wereldwijd 20 miljoen exemplaren verkocht. Hij debuteerde in 1929 met de roman The man within. Andere bekende romans zijn Brighton rock (1938) en The quiet American (1953). Zijn bekendste werk is The third man (1950) dat als scenario werd geschreven en vervolgens werd verfilmd.

Greene, die in Oxford studeerde, begon zijn carriere in 1926 als journalist bij The Times. In 1930 werd hij full-time schrijver. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij bij de Britse geheime dienst, waar hij bevriend was met de dubbelspion Kim Philby. Op latere leeftijd hield hij zich vooral bezig met de politiek van Midden-Amerika. Na zijn verhuizing naar Antibes kreeg hij belangstelling voor de bestrijding van de misdaad in Frankrijk.

De boeken van Greene, die zich op dertigjarige leeftijd tot het katholicisme bekeerde, gaan vaak over gewetensconflicten en religieuze vraagstukken. Greene was een veelzijdig auteur. Hoewel hij vooral bekend is door zijn verhalen, romans en filmscenario, schreef hij ook toneelstukken, zoals The Living Room (1952) en The Complaisant lover (1959), reisbeschrijvingen, kinderboeken en essays, veelal over literatuur. Hij publiceerde twee delen autobiografisch werk: Journey without maps (1936) en A sort of life (1971).

Greene gold vele jaren als een van de belangrijkste Engelse schrijvers. Hij werd jaar in jaar uit genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs, maar hij liep deze hoge onderscheiding toch steeds mis.

Aangenomen wordt dat zijn niet literaire boeken hem daarbij in de weg stonden. Buiten de literaire wereld genoot hij veel bekendheid met zijn thrillers A gun for sale, The ministry of fear en Our Man in Havana.