Criticus, schrijver en presentator J. W. Hofstra overleden (83)

AMSTERDAM, 3 april - De criticus, letterkundige en tv-presentator Jan Willem Hofstra is zaterdag op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij was vooral in de jaren vijftig bekend door programma's als Vadamecum en Kijk op kunst, waarin hij cultuuruitingen toegankelijk maakte voor een breed publiek.

Hofstra had in de jaren dertig een korte carriere als operazanger en acteur, maar gaf spoedig de voorkeur aan functies achter de schermen.

Hij schreef toneel-, opera- en balletkritieken en culturele kronieken in De Volkskrant en De Tijd en publiceerde een aantal verhalende romans, die door Anton van Duinkerken “door en door artistiek”

werden genoemd. Daarnaast was hij dramaturg bij de KRO, eerst voor radiohoorspelen, later voor de televisie. Hij koos het repertoire en de acteurs. Bij uitzendingen van concerten en toneelstukken verzorgde hij enthousiasmerende toelichtingen, doorspekt met anecdotes. Als quizmaster was hij minder succesvol; in een rechtstreekse uitzending in 1957 verwisselde hij per ongeluk de stapels kaartjes met vragen en antwoorden.

Sinds zijn afscheid van de televisie vervulde Hofstra nog een groot aantal functies in de kunstwereld. Hij was jarenlang lid van de Raad voor de Kunst en voorzitter van de vereniging van toneel-, radio- en tv-schrijvers. Hofstra maakte ook langdurig deel uit van het deskundigenpanel in het NOS-radioprogramma Diskotabel. Twee weken geleden verscheen hij voor het laatst op het scherm, als ooggetuige in een NOS-documentaire over de toneelleider en verzetsman Eduard Veterman.