Chaos heerst in Noordalbanese stad Shkoder

TIRANA, 3 april - In de Noordalbanese stad Shkoder, gisterochtend het toneel van heftige rellen waarbij drie mensen om het leven zijn gekomen en 58 anderen gewond werden, is de toestand chaotisch.

De stad is bezet door de oproerpolitie, die dreigt het door opposanten bezette hoofdkwartier van de communistische partij op te blazen als de bezetters niet naar buiten komen.

De gewelddadigheden ontstonden toen duizenden inwoners de straat opgingen, naar aanleiding van geruchten dat de communistische partij fraude zou hebben gepleegd bij de verkiezingen van afgelopen zondag.

Volgens Genc Pollo, woordvoerder van de Democratische Partij, zouden plaatselijke leiders van zijn partij geprobeerd hebben de menigte tot bedaren te brengen. Terwijl ze daarmee bezig waren werd vanuit het hoofdkwartier van de communistische partij het vuur op hen geopend. De 27-jarige Arben Broci, een van de leiders van de Democratische Partij, werd in de rug geschoten en overleed ter plaatse. Twee omstanders werden eveneens doodgeschoten. De woedende menigte bestormde daarop het communistische hoofdkwartier; even later stond een deel van het gebouw in lichterlaaie. Een politie-auto, twee pantservoertuigen en enkele legervrachtwagens gingen eveneens in vlammen op.

Volgens de Democratische Partij zouden de demonstranten “grote hoeveelheden geweren en andere wapens” in het partijgebouw hebben aangetroffen. Volgens ooggetuigen zijn ten minste elf tanks in Shkoder ingezet. De weg van Tirana naar Shkoder zou inmiddels voor personenauto's zijn afgesloten.

Sali Berisha, leider van de Democratische Partij, eiste gisteren tijdens een kort onderhoud met president Ramiz Alia dat “de terroristen” die verantwoordelijk zijn voor de schietpartij zullen worden berecht.

President Ramiz Alia beschreef de incidenten in Shkoder als “daden van vandalen en hooligans” en stelde de leiding van de Democratische Partij verantwoordelijk voor de gebeurtenissen. Ook in Durres en Kavaja hadden demonstraties plaats, die echter een rustig verloop kenden. In Kavaja zijn arbeiders in staking gegaan uit protest tegen de uitslag van de verkiezingen van zondag. De straat voor het hoofdkwartier van de Democratische Partij in Tirana werd door politiemannen schoongeveegd, waarbij ze in de lucht schoten. In Elbasan werd een landmijn ontdekt in het gebouw van de Democratische Partij.

Volgens de definitieve uitslag van de verkiezingen van zondag heeft de communistische Partij van de Arbeid van Albanie 162 van de 250 zetels gewonnen en de oppositionele Democratische Partij zestig. Omonia, de partij van de Griekse minderheid, veroverde drie zetels en de bond van veteranen een. In de andere kiesdistricten moet op 9 april opnieuw worden gestemd omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft veroverd. De communisten kregen bij een opkomst van 98,9 procent van de stemgerechtigden 64,5 procent van de stemmen, de Democraten 27 procent.

    • Alfred van Cleef