'Afghaans leger beschiet Khost met Scuds'

ISLAMABAD-NEW YORK, 3 april - Afghanistan maakt gebruik van Scud-raketten in een poging de stad Khost, die maandag door mujahedeen, islamitische verzetstrijders, werd veroverd, opnieuw onder controle te krijgen. Dat heeft de Pakistaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Jamsheed Marker, gisteren bevestigd. Kabul heeft van zijn kant Pakistan beschuldigd van militaire betrokkenheid bij het offensief van de mujahedeen.

Het verzet maakte gisteren melding van het afvuren van vier Scud-raketten door het Afghaanse leger op Khost, waarbij veertien mensen om het leven zouden zijn gekomen. Pakistan herhaalde deze beschuldiging. In een brief aan VN-secretaris Perez de Cuellar schrijft de Pakistaanse VN-ambassadeur dat raketaanvallen veel slachtoffers maken in Khost, aan de Pakistaanse grens. Jamsheed Marker vraagt de VN om het sturen van een missie naar het gebied “om de dodelijke gevolgen van de willekeurige bombardementen en van het gebruik van massavernietigingswapens door het regime in Kabul te observeren”.

Sibghatullah Mujaddidi, de president van de Afghaanse regering in ballingschap zei gisteren dat de val van Khost, een stad die bekend stond om zijn sympathie voor Najibullah, het begin is van een opmars van het verzet. Waarnemers betwijfelen of de mujahedeen dat waar kunnen maken. Na het vertrek van de laatste Sovjet-troepen, in februari 1989, bleef de voorspelde snelle totale overwinning van het verzet uit.

De Afghaanse ambassadeur in India, Ahmad Sarwar, zei gisteren dat het Pakistaanse leger met behulp van tanks, raketwerpers en artillerie de mujahedeen bij Khost heeft geholpen. Sarwar staat bekend als een vertrouweling van president Najibullah en toonde zich zeer verontwaardigd over de Pakistaanse steun aan het Afghaanse verzet.

Kabul heeft Islamabad in het verleden herhaaldelijk beschuldigd van rechtstreekse interventie.

Sarwar erkende de val van Khost. “Het is in handen van de rebellen en het spreekt voor zich dat we streven naar het heroveren van elke centimeter van ons grondgebied die is bezet door buitenlandse troepen”, aldus Sarwar in een verwijzing naar de Pakistaanse troepen.

Volgens Sarwar hadden de Pakistanen de leiding bij de aanval op Khost. (AP, Reuter, UPI)