Verdriet en vreugde bij Sparta

Sparta balanceerde gistermiddag tussen vreugde en verdriet. De Rotterdamse club vierde haar 103de verjaardag en wilde dit heuglijke feit vieren door supporters gratis de wedstrijd tegen NEC te laten bijwonen.

Ruim zesduizend toeschouwers zagen Sparta winnen maar waren eveneens getuige van het wangedrag van een groepje Nijmeegse supporters waardoor de wedstrijd een kwartier moest worden gestaakt. Voorzitter Floor Bouwer van Sparta noemt het gedrag van de aanhang van NEC de voetbalsport onwaardig.

In hoeverre heeft u vreugde beleefd aan de 3-1 winst op NEC? Het was een heel belangrijke wedstrijd voor Sparta. Met de winst ben ik zeer content. Het is alleen jammer dat de verloedering in het voetbal opnieuw heeft toegeslagen. Zoiets valt tegenwoordig nauwelijks meer te bestrijden. Het is bovendien des te pijnlijker als je moet constateren dat het de gastsupporters zijn die de sfeer verzieken.

Zoiets valt nauwelijks te controleren, elke logica ontbreekt aan dergelijk supportersgedrag. De NEC-supporters gooiden een neonbuis in het doelgebied van hun eigen keeper.

Is het besluit om toeschouwers gratis naar binnen te laten het uiteindelijk wel waard geweest?

Zeker. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat dat het Kasteel behoorlijk gevuld was. Normaal trekt een dergelijke wedstrijd nooit veel publiek. Het begrote aantal toeschouwers tegen NEC was 1500. Nu zaten er ruim zesduizend mensen op de tribune. Voor Sparta was dat erg belangrijk. Die zesduizend man maken voor mij bovendien duidelijk dat Sparta nog wel degelijk leeft in Rotterdam.

Kunnen we binnenkort opnieuw een dergelijk genereus aanbod van Sparta aan de supporters verwachten?

Voorlopig niet. Het honderdjarig bestaan was drie jaar geleden aanleiding zoiets te organiseren. Met het oog op het belang van de wedstrijd tegen NEC leek een herhaling van zo'n gebaar ons wel aardig.

Aan recettes zijn we ongeveer vijftienduizend gulden misgelopen. Dat is niet erg maar je kunt je afvragen of je in de toekomst een dergelijk gebaar nog wel op prijs wordt gesteld. De maatschappij holt steeds verder achteruit. In het voetbal komt dat soms wel heel erg schrijnend naar voren.

    • Leon van Eijndhoven