Van Wieren twijfelt aan zichzelf na nederlagen

LJUBLJANA, 2 april - Het Nederlands ijshockeyteam stevent in Joegoslavie op een sportief faillissement af.

Als curator wenst technisch directeur Larry van Wieren, wiens contract officieel tot medio 1992 doorloopt, na het wereldkampioenschap voor B-landen wellicht niet te fungeren. De twee nederlagen tegen Frankrijk (1-9) en Oostenrijk (4-6) van het Paasweekeinde hebben de Nederlandse Canadees aan het twijfelen gebracht. Het herstel dat zich na de blamage tegen Italie (0-13) in het duel met Noorwegen (0-4) aankondigde, zette zich zondag niet door in de derde wedstrijd.

Ontgoocheld stelde Van Wieren in Ljubljana na de afstraffing tegen Frankrijk zijn positie ter discussie. “Op deze manier heeft het voor mij geen zin als bondscoach door te gaan”, sprak hij. “Ik ben diep teleurgesteld. De spelers willen wel, maar kunnen niet. Het is een mentale kwestie. Ik begin me af te vragen of ik het als coach wel goed doe. Het is nu echter nog te vroeg om ingrijpende conclusies te trekken.”

Gisterochtend na de training uitte Van Wieren in een groepsgesprek harde kritiek op de spelers. “Ik heb ze verteld, dat ik het gevoel had dat ik belazerd werd. Ik heb daarbij enkele namen genoemd. Van de betreffende spelers kwam geen weerwoord. Ook reageerde niemand op mijn vraag wat er in de voorbereiding was fout gegaan of wat anders moet tijdens het toernooi. Dat was voor mij het bewijs dat het probleem bij de spelers lag.” Van Wieren sprak na de wedstrijd tegen Noorwegen over een revanche. “Jammer dat de beloning in de vorm van een overwinning is uitgebleven. In de laatste drie wedstrijden hoop ik dezelfde vechtlust bij de spelers waar te nemen. Op basis daarvan neem ik de beslissing of ik aanblijf als bondscoach.”

De tussenbalans van Oranje ziet er hoe dan ook triest uit. De vier nederlagen in de openingsweek tegen de sterkere landen waren ingecalculeerd, maar dat het krachtsverschil zo groot zou zijn, had niemand verwacht. Met de veelzeggende doelcijfers 5-32 bungelt de ploeg hopeloos onderaan in de B-groep. De kans op kwalificatie voor de Olympische Spelen, verbonden aan een plaats bij de eerste vier, is in een vroegtijdig stadium verkeken. Het toernooi dreigt een herhaling te worden van de treurige nederlaagserie vorig jaar in Frankrijk. Met een schamel puntje (tegen Japan) en een doelsaldo van -29 degradeerde Nederland beschaamd naar de C-groep. Het wegvallen van de DDR bezorgde Oranje een papieren promotie, die achteraf gezien wellicht beter achterwege had kunnen blijven. Trouwens hoeft Oranje dit keer ondanks de povere resultaten niet te vrezen voor degradatie. De A-groep wordt volgend jaar van acht naar twaalf landen uitgebreid. De vier overgebleven landen in de B-groep vormen met de eerste vier C-landen de nieuwe B-groep. (ANP)