Vakbonden en belegger akkoord over bod op TWA

CHICAGO, 2 APRIL. De drie vakbonden die het personeel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Trans World Airlines (TWA) vertegenwoordigen zijn het met belegger Kirk Kerkorian eens geworden over een bod op de noodlijdende onderneming, zo is in Chicago bekendgemaakt.

Niet bekend

Het bod zal worden voorgelegd aan Carl Icahn die in 1985 73 procent van het aandelenkapitaal overnam. Een paar jaar later kocht hij de andere aandeelhouders uit.

TWA leed vorig jaar 237,6 miljoen dollar verlies, tegenover een verlies van 298,5 miljoen dollar het jaar ervoor, zo heeft zij gisteren bekendgemaakt. De luchtvaartmaatschappij behaalde een negatief bedrijfresultaat van 162,3 miljoen dollar. In 1989 kwam het bedrijfsresultaat nog uit op 24,3 miljoen dollar.

Het bedrijfsresultaat is vorig jaar negatief uitgevallen door de gemiddeld met 30,4 procent gestegen brandstofprijzen en de vermindering van het aantal passagiers. De inkomsten namen in 1990 slechts met 2,2 procent toe. In het vierde kwartaal nam het aantal passagiers bij TWA af met 11,5 procent.

Begin dit jaar leek een faillissement voor TWA als gevolg van de problemen in de burgerluchtvaart onafwendbaar. Voorwaarde voor het voortbestaan waren onder meer de verkoop van de routes op Londen en enkele belangen aan de maatschappij American Airlines.

De Amerikaanse overheid keurde halverwege vorige maand de verkoop van slechts drie van TWA's zes routes op Londen goed. TWA noemde dat besluit een financiele ramp. Washington keurde alleen de verkoop goed van de routes vanuit New York, Boston en Los Angeles, niet die vanuit Philadelphia, Baltimore en St. Louis, omdat verkoop daarvan de concurrentie te veel zou verminderen. American Airlines bood TWA 445 miljoen dollar voor alle zes lijnen.

Begin februari kon TWA een termijn van 75,5 miljoen dollar over uitstaande schulden niet terugbetalen. Enkele belanghebbenden hebben voor de rechter inbeslagneming geeist van tien vliegtuigen en 62 vliegtuigmotoren. Wordt die eis toegewezen, dan wordt het routenet van TWA fors uitgedund.

(Reuter, UPI)