Twijfel over brief van 'lid Bende van Nijvel'

ROTTERDAM, 2 april - In Belgie is twijfel ontstaan over de juistheid van de verklaring van misdadiger Philippe de Staerke over drie overvallen van de zogenoemde bende van Nijvel. Verhoor van De Staerke heeft niets opgeleverd.

De Staerke is in 1987 wegens 150 misdaden tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vorige week schreef hij vanuit zijn cel aan de pers dat hij had deelgenomen aan drie aanslagen van de bende van Nijvel op Delhaize-supermarkten. Hij schreef dat hij deel uitmaakte van een goed getraind commando waarin ook leden van de Rijkswacht en militairen zaten. De crimineel zei met zijn bekentenis naar buiten te komen omdat hij vreesde dat hij anders met geweld voorgoed het zwijgen zou worden opgelegd.

De Staerke is naar aanleiding van zijn brief meteen ondervraagd maar dat heeft niets opgeleverd, zo heeft procureur-generaal D. van Bergen bekend gemaakt. De Staerke kon of wilde zijn beweringen niet hard maken.

De procureur-generaal houdt er rekening meer dat De Staerke de autoriteiten probeert te misleiden om een nieuw proces af te dwingen, waarbij hij dan vervolgens wegens gebrek aan bewijs zou moeten worden vrijgesproken. Zijn bekentenis zou bestaan uit informatie die hij uit de media heeft gehaald. Dit is in het verleden vaker geprobeerd. In 1984 en 1985 legde een verdachte van aanslagen van de bende van Nijvel op basis van kranteberichten tegenstrijdige verklaringen af, waarna het onderzoek tegen hem vastliep.

Criminoloog B. de Ruyver van de universiteit van Gent houdt ook rekening met een meer psychologische verklaring voor de bekentenis van De Staerke. De misdadiger die weet dat hij een groot deel van de rest van zijn leven achter tralies moet doorbrengen, zou zich wanhopig vastklampen aan zijn imago van supergangster en al het mogelijke doen om nog eens in de publiciteit te komen.