Serviers Kroatie sluiten zich na incident bij Servie aan

LJUBLJANA, 2 april - Krajina, de door een meerderheid van Serviers bewoonde provincie van Kroatie, heeft zich gisteren formeel van Kroatie afgescheiden en bij Servie gevoegd. De stap volgde op incidenten tussen Serviers en de Kroatische politie, zondag in het natuurgebied van Plitvice, waarbij twee doden en dertien gewonden vielen.

Het incident van Plitvice deed zich voor toen de Kroatische politie een eind wilde maken aan de bezetting van het gebied door militante vrijwilligers en politiemannen van de “Servische Autonome Regio”

(SAO) Krajina. Toen de Kroatische politie het gebied binnendrong, werd ze beschoten. Volgens Zagreb kwamen daarbij een politieman en een burger om het leven en vielen dertien gewonden; de secretaris van de politie van SAO Krajina, Milan Martic, verklaarde zondag echter dat het aantal doden en gewonden veel hoger lag. Hij gaf echter geen cijfers. De Kroatische politie arresteerde 29 gewapende Serviers, die in Kroatie doorgaan voor terroristen en in Servie voor vrijheidsstrijders.

Zondagavond rolden, op bevel van het Joegoslavische staatspresidium, tanks en pantservoertuigen van het leger Plitvice binnen en plaatsten hun voertuigen tussen de eenheden van de Kroatische politie en eenheden van de SAO Krajina. De Kroatische president Tudjman protesteerde fel tegen het optreden van het leger in Plitvice. “Wij zijn zelf in staat de orde in Kroatie te handhaven en de veiligheid van de burgers te garanderen”, aldus Tudjman.

De Serviers in Kroatie verwijten het leger te laat te hebben ingegrepen. In de hoofdstad van Krajina, Knin, werd gisteren door tweeduizend demonstranten geeist dat het leger de Serviers van wapens voorziet. Als reactie op het optreden van de Kroatische politie besloten gisteren de gemeenten waar voornamelijk Serviers wonen - Knin, Obrovac, Benkovac, Titova Korenika, Donji Lapac en Vrgin Most - zich af te scheiden van de republiek Kroatie en zich aan te sluiten bij Servie. Verwacht wordt dat de komende dagen nog een aantal gemeenten zo'n besluit zal nemen.

Het gaat hier om ongeveer 30 procent van het grondgebied van Kroatie. Het parlement van Servie komt vandaag in een spoedzitting bijeen om zich over de: “actuele situatie van de Serviers in Kroatie” te beraden. Als het Servische parlement mocht besluiten in te stemmen bij de eenzijdig afgekondigde aansluiting van Krajina bij Servie kan dat leiden tot een algemene opstand van de 600.000 Serviers in Kroatie.

Van de ongeveer driehonderd toeristen, voornamelijk Italianen, die de paasdagen doorbrachten in een van de hotels van Plitvice slaagden er zondag honderd in het gebied te ontvluchten. Gisteren werden de overigen met autobussen geevacueerd.

De Servische nationalisten besloten onlangs Plitvice te bezetten omdat het merendeel van de mensen die in het park werken Kroaten zijn, terwijl tachtig procent van de bevolking uit Serviers bestaat. De bezetters werden vorige week verschillende malen gewaarschuwd, dat wanneer zij niet uit Plitvice zouden vertrekken, de Kroatische politie zou ingrijpen. Zondag was het zover: toen de Servische bezetters de directie van het natuurgebied ontsloeg en het park “nationaliseerde”

grepen de Kroaten in. Plitvice, een gebied waar tweeduizend mensen werken is een belangrijke toeristische attractie. Vorig jaar werd alleen al met de verkoop van entreebewijzen 15 miljoen gulden verdiend.

    • Theo Engelen