Roeivierkamp vecht een prestigeslag uit met Head of the River

AMSTERDAM, 2 april - De Amstelveense windsurfvereniging De Poeldippers verdrong drie weken geleden de Heineken-roeivierkamp van haar vertrouwde plaats op de wedstrijdkalender.

De surfers meldden hun wedstrijd eerder bij het Koninklijk Nederlands Watersportverbond aan dan de roeiers. De surfregatta werd overigens geen succes. Door windgebrek geplaagd dobberden de plankzeilers halverwege het parcours hulpeloos rond. “In de Grote Bocht hingen ze al uitgeput over de planken. Toen ik dat zag kreeg ik pas echt spijt dat onze wedstrijd moest worden uitgesteld”, zegt de wedstrijdleider van de roeivierkamp, Jacob Caron.

De roeivierkamp leed afgelopen weekeinde aanzienlijk onder de nieuwe wedstrijddatum. Vorig jaar kon men nog bogen op 220 deelnemende achtriemsploegen, dit jaar waren het er nog maar 203. Ogenschijnlijk een klein verschil, maar het waren juist de smaakmakende toppers die verstek lieten gaan. Daarom wil Caron volgend jaar met zijn wedstrijd weer het roeiseizoen openen. Die prestigeslag met de Head of the River mag volgens hem niet meer worden verloren.

In de lagere regionen was van een gebrek aan enthousiasme niets te merken. Zelfs de toertocht die traditioneel aan de vierkamp vooraf gaat, trok 72 deelnemende ploegen die in hun houten, overnaads-gebouwde wherries op genoeglijke wijze door de grachten toerden. Daartoe werden eerst de kapiteins van de rondvaartboten op de hoogte gebracht van de komst van de toerroeiers. Op de drukke eerste Paasdag deed zich op de overvolle grachten slechts een aanvaring voor.

Een wherry schampte door een onhandige manoeuvre een boot vol toeristen.

Alleen in de hoogste divisie van de mannen deed zich een strijd van enig gewicht voor. Head-winnaar Rick liet vorig jaar al blijken een soepel draaiende en technische ploeg te zijn. Het zijn eigenschappen die het team uiterst geschikt maakt voor het constant wisselen van de versnelling op de vierkamp. Daarbij strijden de roeiers, gelijk schaatsers in een toernooi voor allrounders, in een algemeen klassement over 250, 750, 2500 en 5000 meter.

Rick kreeg daarbij eigenlijk alleen belangrijke tegenstand van de organiserende vereniging Nereus. Op de Head werden deze studenten nog voorgeslagen door Rutger Arisz en Hans Kelderman. Deze oud-wereldkampioenen, toen ingehuurd als wonderdokters, brachten de acht toen niet verder dan een tweede plaats. Nu roeiden Nereus in de originele bezetting. Het thuiswater bleek afgelopen zaterdag wel inspirerend maar niet glad genoeg. Op de eerste twee afstanden boekten Rick met twee overwinningen al belangrijke winst. Hoewel de eindzege Nereus al uit handen geslagen leek, was daar op de tweede wedstrijddag niets van te merken. Strijdlustig en gretig was de studentenploeg nu wel twee keer de snelste. Dat bleek echter niet voldoende om Rick in de eindrangschikking te passeren.

    • Marc van den Eerenbeemt