Robson doet nederlaag PSV af met slap gepraat

DEN HAAG, 2 april - PSV ontwaakte gistermiddag tegen FC Den Haag uit een droom die sedert de glorieuze overwinning op Feyenoord (6-0) alle realiteitszin bij de Eindhovenaren heeft weggenomen.

In het Zuiderpark kwam een eind aan een reeks van wedstrijden waarin de koploper zich als het ware vanzelfsprekend via de individuele kwaliteiten in het elftal naar de winst speelde. FC Den Haag maakte met een 3-0 zege duidelijk dat er fundamenteel weer heel wat mis is met de Eindhovense formatie.

Met het oog op de topper van zondag tegen Ajax dient PSV de komende dagen vooral orde op zaken te stellen wat betreft het gebrek aan agressie en inspiratie bij het gros van de spelers. Popescu en Vanenburg konden dat manco met hun techniek en inzicht dit keer om uiteenlopende redenen niet compenseren. De Roemeen was afwezig omdat hij zich met de nationale ploeg op de interland tegen Zwitserland voorbereidt van komende woensdag, terwijl Vanenburg al na een kwartier geblesseerd uitviel.

De middenvelder is voor minimaal twee weken uitgeschakeld en mist derhalve het duel met Ajax. Popescu is tegen Ajax waarschijnlijk wel van de partij aangezien de mondelinge behandeling van de rode kaart die hij incasseerde in de oefenwedstrijd tegen KV Mechelen door zijn verblijf in het buitenland moet worden uitgesteld. Hij zou enige lijn kunnen brengen in het spel van PSV mits de andere spelers - Romario bijna als vanzelfsprekend uitgezonderd - het kunnen opbrengen normaal te werken.

In het Zuiderpark won FC Den Haag het vooral qua inzet van de bezoekers. Het door trainer Co Adriaanse zo vurig gepredikte systeem van 'fore-checking' valt of staat met de tomeloze inzet van zijn pupillen. Zij lieten zich tegen PSV ouderwets inspireren en bogen daarmee en passant de volgens Adriaanse 'negatieve spiraal' van de afgelopen weken om.

PSV vormde in dat opzicht de ideale tegenstander. Het team strooide zichzelf de laatste twee thuiswedstrijden nadrukkelijk zand in de ogen met ogenschijnlijk eenvoudige zeges op Roda JC (3-0) en SC Heerenveen (2-0). Het verval tekende zich bij die gelegenheden voor eigen publiek evenwel al af want behoudens de doelpunten in beide wedstrijden liet het elftal zich nauwelijks tot actie verleiden. Reden voor trainer Bobby Robson om na het miserabele optreden tegen de Friese hekkesluiter ongemeen felle kritiek te spuien door van 'de slechtste wedstrijd van dit seizoen' te spreken.

Die harde woorden aan het adres van de spelers hadden volgens Robson hun uitwerking niet gemist. “Iedereen was zich terdege bewust van het belang van deze wedstrijd. Waar we nu mee te maken hadden was een van die dagen waarop het simpelweg niet lukt. We zullen moeten gaan werken aan een sterkere teamgeest.”

Het vormde een slappe verklaring van de coach, die daarmee volslagen aan het feit voorbij ging dat zijn team als los zand aan elkaar hing.

Als een van de weinige PSV'ers wilde Erwin Koeman een meer concrete verklaring voor het Eindhovense falen geven. “We stonden tegenover elf spelers die wilden winnen. Bij ons hing er een soort matheid over de ploeg die absoluut niet mag voor komen. Geen enkel duel werd met overtuiging aangegaan, dit keer verloren we het van Den Haag volledig op kracht.”

Toch was ook een tactische detail van grote invloed op het wedstrijdverloop. Adick Koot was ten koste van Jerry de Jong in het centrum van de verdediging geposteerd om de doorgaans in de punt van de Haagse aanval opererende Heini Otto in de lucht aan banden te leggen. Trainer Co Adriaanse opteerde dit keer evenwel voor een rol voor Otto op het middenveld en stelde de snelle Leo Schellevis in de punt van de aanval op. “Wij konden dit keer het intitiatief aan PSV overlaten en gokken op de counter. Schellevis was in die strategie heel belangrijk”, zette Adriaanse na afloop uiteen.

Het gevolg van die kleine aanpassing was dat de statische Koot nauwelijks uit de voeten kon in de duels met Schellevis, die na het openingsdoelpunt van Michel Adam in de veertiende minuut de score met twee treffers uitbouwde tot 3-0. Na ruim een uur spelen rondde de spits een voorzet van Danny Hoekman af en vlak voor tijd verlengde hij een pass van Torken tot in het doel van Hans van Breukelen.

    • Leon van Eijndhoven