President Bush vraagt emir van Koeweit om invoering democratie

FLORIDA- KOEWEIT-STAD, 2 april - De Amerikaanse president George Bush heeft vanuit zijn vakantieverblijf in Florida een brief gestuurd aan sjeik Jaber al-Ahmad al-Sabah, de emir van Koeweit, waarin hij aandringt op het invoeren van democratie in het emiraat.

Dat hebben bronnen in het Witte Huis gisteren gezegd. Bush zou in algemene termen hebben gesproken over verkiezingen en pluralisme in Koeweit.

Eerder wisselden beide staatshoofden al brieven uit, zo bleek het afgelopen weekeinde, maar over de inhoud daarvan wilde het Witte Huis niets meedelen.

Vooraanstaande Koeweiti's en oppositieleiders hebben er gisteren bij de emir op aangedrongen een datum vast te stellen voor verkiezingen en de bevolking daadwerkelijk invloed te geven op de regering van het land. De eisen staan vermeld in een vijf pagina's tellend document, dat is toegestuurd aan sjeik Jaber al-Sabah, kroonprins sjeik Saad al-Abdullah en aan andere leden van de regerende familie al-Sabah.

Gelijksoortige wensen zijn volgens een oppositieleider zondag tijdens een speciale bijeenkomst met de emir geuit door een groep verzetsleiders, onder wie legerofficieren, die de zeven maanden durende Iraakse bezetting meemaakten. Het laatste parlement van Koeweit werd in 1986 door de emir ontbonden, om zoals het heette, een buitenlandse samenzwering te verijdelen.

Het document van gisteren is ondertekend door 96 Koeweiti's, onder wie leiders van de conservatieve soennitische Moslimbroederschap, shi'itische moslims, Arabische nationalisten, voormalige parlementariers, hoogleraren en leden van invloedrijke zakenfamilies.

In het document wordt de benoeming geeist van competente personen op regeringsposten, “en niet slechts leden van de familie al-Sabah”.

Daarnaast eisen de 96 vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en een onafhankelijke rechterlijke macht.

(AP, Reuter)