'Politie heeft dienstwapen overdag nauwelijks nodig'

ASSEN, 2 april - De officier van justitie van Assen, mr. J. de Valk, meent dat de politie zou moeten overwegen of het nodig is het dienstwapen overdag te dragen.

Hij stelt: “99,9 procent van het politiewerk overdag kan zonder wapen gedaan worden. Bovendien zijn er zoveel voorwaarden voordat men een wapen mag trekken, dat het de vraag is of het nodig is het wapen overdag bij zich te hebben.”

De Valk meent dat, als het wapen dan toch gedragen moet worden, het aanbeveling verdient te overwegen het op een andere plaats te bevestigen, bij voorkeur op de borst onder de oksel. “Rechercheurs in burger hebben het daar ook zitten. Het wapen is dan ook met een handgreep te pakken. Waarom moet het dienstpistool op de heup hangen?

Voor iemand die kwaad wil is het zo te grijpen.” Ook over de 'nieuwe' wapenstok is onrust ontstaan bij de Amsterdamse politie. Deze stok, die in 1988 bij de Amsterdamse politie werd ingevoerd, blijkt een toename van het aantal slachtoffers te veroorzaken. Bovendien zijn de verwondingen ernstiger dan met de oude wapenstok. Dit stelt de stichting Klachten en adviesburo politie-optreden in een raadsadvies dat zij vandaag bij de Amsterdamse gemeenteraad heeft ingediend. In het advies vraagt het bureau aan burgemeester Van Thijn de wapenstok uit roulatie te nemen, “voordat er nog meer slachtoffers vallen”.