Pirelli op verlies en passeert dividend

Het bandenconcern Pirelli Tyre Holding heeft vorig jaar een nettoverlies van 9,3 miljoen gulden geleden, na een winst van 206 miljoen gulden over 1989.

Er wordt geen dividend voorgesteld; over 1989 bedroeg de uitkering nog 2 gulden per aandeel. De omzet verminderde met 7 procent van 6,7 miljard gulden tot 6,2 miljard gulden als gevolg van de dollarkoersdaling en een prijsdaling door toegenomen concurrentie. Het bedrijfsresultaat verminderde van 423 miljoen gulden (6,3 procent van de omzet) tot 210 miljoen gulden (3,4 procent van de omzet) door prijsdalingen die optraden bij een overwegend stabiele kostenniveau.

Het netto-groepsresultaat bedroeg 1,6 miljoen gulden vergeleken met 233 miljoen gulden over het voorgaande jaar. Na aftrek van het aandeel van derden resulteert een nettoverlies van 9,3 miljoen.

Pirelli noemt de teruglopende resultaten een weerspiegeling van de moeilijkheden waar de bandenindustrie over de hele wereld mee te kampen heeft. In Duitsland is Pirelli enige tijd bezig aan een poging tot overname van de Duitse bandenproducent Continental. Hiertegen wordt forse tegenstand opgeworpen.