'Ook tegen Ajax gaat het maar om twee punten'

Slechts de nederlaag van PSV zorgde ervoor dat de stemming bij Ajax gisteren goed bleef. De Amsterdammers speelden zelf zeer matig en wonnen met moeite van het povere MVV (1-0). Toch zongen de 17.500 toeschouwers in De Meer over een kampioenschap van hun club en was Leo Beenhakker na afloop een vrolijke trainer. “Ik ben blij”, sprak hij ironisch, “dat mijn gesprek met de spelersgroep goed is opgepakt bij FC Den Haag. Dan heb ik in ieder geval ergens een gewillig oor gehad.” Ajax had totaal geen antwoord op het met man en macht verdedigende MVV, de nummer zestien in de eredivisie. Met name Roy en Winter vielen op door hun slechte en ongeinspireerde optreden. Beiden werden ook vervangen. Ajax miste nog steeds centrumspits Petersson. Hij werd deze keer niet vervangen door Ronald de Boer. Nu mocht Ron Willems het een keer in de basisploeg proberen. Hij speelde ook niet goed, maar scoorde in de 67ste minuut wel het belangrijke doelpunt door een korte pass van Wouters hard in te schieten. Ajax heeft door de overwinning nog maar een verliespunt meer dan PSV. Daarom wilde Beenhakker met over zes dagen in Eindhoven de rechtstreekse confrontatie met de concurrent op het programma niet somber zijn. “Het was misschien niet voor iedereen waarneembaar, maar ik heb zo links en rechts goede dingen gezien bij Ajax.”

AMSTERDAM, 2 april - Het is de spelers van MVV opgevallen dat hun nieuwe keeper Alloysius Unzoma Agu in zijn vrije tijd veel bidt. De 24-jarige aanvoerder van het Nigeriaanse nationale elftal zegt dat het hem helpt zijn doel schoon te houden. Dat lukte gisteren in Amsterdam tegen Ajax bijna. De zelfverzekerde Agu, werd maar een keer gepasseerd en trof geen enkele blaam bij het doelpunt van Ron Willems.

Degradatiekandidaat MVV presenteerde zijn tropische verrassing op 15 maart in de streekderby tegen Roda. Het is op zich opmerkelijk dat het om een doelman gaat. Meestal worden uit Afrika andere types overgevlogen. Recente voorbeelden zijn Prince Polley bij Sparta en Sylla bij Willem II, beiden watervlugge aanvallers. Over het algemeen halen de Nederlandse profclubs toch al weinig doellieden van over de grens. In de eerste 25 jaar van het betaald voetbal maakten in het totaal slechts achttien buitenlandse keepers, het merendeel Joegoslaven, hier hun opwachting.

Na 1980 stond er acht jaar lang zelfs nergens een vreemdeling tussen de palen. In het seizoen 1988-'89 verschenen ineens de Pool Bolesta (nu Roda JC) bij Feyenoord en de Deen Jensen (zes wedstrijden) bij RKC. Dit seizoen huurde Vitesse voor een paar weken de Duitse routinier Burdenski en doet nu dus sinds vier wedstrijden Alloysius Agu bij MVV mee.

Frans Hoek, keeperstrainer van Ajacied Stanley Menzo en directeur van een keepersschool, noemt het “volstrekte waanzin” dat er buitenlandse doelmannen naar Nederland worden gehaald. “We hebben hier zelf meer dan genoeg goede keepers rondlopen.” MVV beweert echter dat toen in de eerste competitiehelft een nieuwe doelwachter nodig dacht te hebben de juiste man niet was te vinden. Trainer Sef Vergoossen: “We waren rond met Sjaak Storm, maar die bedacht zich op het laatste moment en meldde ons door de telefoon dat hij ermee zou stoppen.” En volgens de MVV-leiding was de lijst met andere kandidaten die de Stichting Arbeidszaken de club verstrekte niet bruikbaar.

“Hadden we dan moeten terugvallen op een jongen als Tukker?”, vraagt Vergoossen. “Met alle respect, maar die is op leeftijd en wij zochten iemand met oog op de toekomst, een beetje jonge gast.” Toch lijkt dat laatste ook met Agu betrekkelijk. Diens aankoop werd bekostigd door Roda-bestuurslid Nol Hendriks en deze zou dus kunnen besluiten om als over anderhalf jaar het contract bij MVV is afgelopen de Afrikaan bij zijn eigen of een andere club te stallen of misschien wel te verkopen.

Toch vindt Vergoossen de kritiek op de komst van Agu niet terecht. “We zijn eerst in Nederland gaan rondkijken, daarna in andere EEG-landen. We hebben geen rare dingen gedaan, echt niet.” De Stichting Arbeidszaken en met name Karel Jansen van de spelersvakbond VVCS stemde ter bescherming van de 'eigen' keepers niet in met de transfer van Agu. Er werd het ministerie van sociale zaken geadviseerd de doelman geen werkvergunning te geven. Maar via de rechter verkreeg MVV later alsnog toestemming hem op te stellen.

In Maastricht was men in de eerste maanden van de competitie ontevredenheid over doelman Eric de Haan. Dus begaf MVV zich op de transfermarkt. Volgens De Haan begon zoals hij zegt “het gezeik” al na twee wedstrijden. “Toen al las ik de naam van Sjaak Storm in de krant.” De Haan ontkent niet dat hij een mindere periode doormaakte.

Zelfs tegen Feyenoord kreeg hij zes ballen om zijn oren. “Maar het leek wel of ik de enige was die niet functioneerde. Onzin. Maar er werd een zondebok gezocht.” Trainer Vergoossen geeft toe dat het hele elftal toen niet draaide. “Maar dat neemt niet weg dat Eric in die tijd een onzekere indruk maakte.” En een fout van een keeper is nu eenmaal vaak fataal.

Naderhand herstelde De Haan zich goed, maar toen was Agu, in oktober tot tevredenheid uitgebreid getest door MVV, al besteld. Vergoossen bekent dat de kwestie “minder urgent” zou zijn geweest als De Haan vanaf het begin goed had gekeept. Specialist Frans Hoek zegt dat het een veel gemaakte fout van clubs is om een doelman snel af te danken en een nieuwe te kopen of te huren. “Het wordt steeds weer bewezen dat als je veel aandacht aan een keeper besteedt hij beter wordt. Wat dat betreft halen we in Nederland nog lang niet het optimale uit de keepers. De problemen liggen in negen van tien gevallen in de mentale sfeer, de bovenkamer. Dan moet je zo'n jongen dus vertrouwen geven.

Dat is veel goedkoper dan een aankoop doen.'' Geduld staat in zo'n geval echter meestal ook voor puntverlies.

“Maar”, reageert Hoek, “De Haan heeft bewezen een goede keeper te zijn. Hij heeft misschien wat problemen met ballen in de diepte, maar bij voorzetten is hij redelijk en op de lijn zelf ongelooflijk sterk.

Iedereen is daar in Maastricht zeker vergeten dat hij MVV verleden seizoen in de eredivisie heeft gehouden met een aantal fantastische reddingen in de laatste wedstrijd.” 'Slachtoffer' De Haan zit zich nu op de reservebank te verbijten. “Achteraf”, zegt hij, “is het voor mij duidelijk geworden dat het probleem van MVV niet de keeper was.

Het was in de eerste maanden heel moeilijk in het doel. MVV speelde toen uit en thuis met drie spitsen en dus ontstond er enorme ruimte.

Dat is teruggedraaid. Er worden nu ook punten gehaald. Maar dat zou ook met mij in het doel zijn gebeurd, natuurlijk.''

De Haan zegt er geen behoefte aan te hebben zijn mening te geven over Agu. Frans Hoek wel. Hij zag de Nigeriaan gisteren in Amsterdam voor het eerst en heeft een positief oordeel over hem. “Af en toe tovert hij een beetje, maar dat is niet erg.” Agu, met kleurrijk shirt en witte kousen, maakte zeker indruk in De Meer. Hij straalde rust uit, praatte veelvuldig op zijn verdediging in, heeft een enorme sprongkracht en toonde zich balvast bij voorzetten en schoten op het doel. Van enige nervositeit was er bij Agu in de wedstrijd tegen het 'grote' Ajax ook niets te bespeuren. “Waarom zou dat nodig zijn?”, vroeg hij na afloop. “Er waren in deze wedstrijd toch ook niet meer dan twee punten te verdienen.”

Agu wijst erop dat hij al veel meer belangrijke wedstrijden in zijn loopbaan heeft gespeeld. Hij had ook al eerder in het doel in De Meer gestaan, ongeveer een jaar geleden met zijn nationale elftal tegen Ajax 2. Nigeria is verre van een zwak voetballand. Het won in de laatste WK-voorronde zelfs met 2-0 van Kameroen, later de grote verrassing in Italie. Thuisduels van Nigeria worden door gemiddeld 75.000 toeschouwers bezocht.

Hans van Breukelen, eerste keeper van Nederland, heeft zijn collega Agu nog niet aan het werk gezien. Hij vindt het vreemd dat MVV ooit door PSV aangeboden keepers als Segers (nu Wimbledon) en Lodewijks (FC Groningen) afwees. Dat noemt Van Breukelen gezien de sterke ontwikkeling van beiden een foute beoordeling. “Maar”, beseft hij, “Agu zou best de attractie van de eredivisie kunnen worden. Waarom niet? Als hij een paar moeilijke ballen tegenhoudt zal iedereen enthousiast zijn, krijgt hij er een paar om de oren is het andersom.

Een keeper moet op z'n tijd eens een punt voor zijn ploeg pakken. En dan maakt het niet uit waar je vandaan komt.''

    • Hans Klippus