Nog meer banen weg bij Jaguar

De Britse autoproducent Jaguar wil nog eens 500 banen laten verdwijnen, zo hebben de bonden eind vorige week te horen gekregen.

Begin februari liet de autofabrikant weten duizend arbeidsplaatsen te willen schrappen. De onderneming telt nu nog 8000 man produktiepersoneel en ongeveer 2500 andere werknemers. De produktiemedewerkers werken sinds half februari volgens het schema 'een week op, twee weken af'. Jaguar heeft als fabrikant van luxe personenwagens ernstig te lijden onder de minder goede gang van zaken in de economie, vooral onder de recessie in de Verenigde Staten.

Jaguar werd in december 1989 overgenomen door de Amerikaanse Ford voor 2,8 miljard dollar (ruim 5 miljard gulden) en heeft zijn afzet in de eerste drie maanden van 1991 met de helft zien verminderen. Dit jaar wordt een verkoopvolume van niet meer dan 35.000 automobielen verwacht. In goede tijden verkocht Jaguar jaarlijks zo'n 70.000 stuks.

De verwachte lagere verkoop houdt ook verband met de verhoging van de Value Added Tax (BTW) in Groot-Brittannie en de beperking van de aftrekmogelijkheden die de belastingen bieden voor een 'auto van de zaak'. Naar schatting negen van de tien Jaguars in Groot-Brittannie vallen in deze categorie.