Nervositeit Barcelona neemt toe na 1-1 tegen concurrent

ROTTERDAM, 2 april - Met nog vijf wedstrijden te gaan is de FC Barcelona nog altijd niet zeker van de al zo lang verhoopte titel in de Spaanse competitie.

De algemeen als beslissend beschouwde ontmoeting tussen de ploeg van trainer Johan Cruijff en Atletico de Madrid eindigde zaterdagavond in een 1-1 gelijkspel. Barcelona's voorsprong van vier punten blijft daarmee gehandhaafd, maar de nervositeit is in de Catalaanse hoofdstad aanzienlijk vergroot. Ruim een maand na zijn dubbele bypass-operatie moest Cruijff namelijk vanaf de eretribune vaststellen dat Atletico uiteindelijk de beste kansen op de overwinning had gehad.

'Ivic gaf Cruijff voetballes', schreef een van de landelijke dagbladen zondagochtend in een commentaar dat representatief was voor de beschouwingen over de wedstrijd. De opmerking sloeg op de gewiekste taktiek die de Joegoslaaf voor zijn technisch wat minder begaafde ploeg had bedacht en op de vrijwel perfecte manier waarop dat concept door de spelers ten uitvoer werd gebracht. De afwezigheid bij Atletico van middenvelder Donato en de uitschakeling van ster-aanvaller Paolo Futre na 27 minuten brachten daar geen verandering in.

In de eerste helft concentreerde Atletico zich op de verdediging, terwijl Barcelona met man en macht in de aanval ging. Pas na twaalf minuten in de tweede helft resulteerde dat aanvallende spel, en een blunder van doelman Abel, in een doelpunt van wisselspeler Salinas, maar al zeven minuten later maakte Vizcaino voor Atletico gelijkspel.

Naar het einde van de wedstrijd werd Barcelona steeds verder in de verdediging gedrukt en had Atletico duidelijk overwicht. Ivic wees er na afloop op dat zijn ploeg ook in conditioneel opzicht de betere was en dat een overwinning verdiend zou zijn geweest. “Maar we houden in ieder geval tot de laatste wedstrijd de spanning in het kampioenschap.”

De uiterst nerveuze voorzitter Nunez van Barcelona had er op aangedrongen dat de herstellende Cruijff zelf op de trainersbank plaats zou nemen. Maar deze beperkte zich echter tot het maken van de opstelling en een bezoek aan de kleedkamer tijdens de rust. Na afloop zei hij, dat het Barcelona dit keer aan koelbloedigheid had ontbroken.

Volgens Nunez zal zijn club nu “tot het einde toe moeten lijden” voor het kampioenschap. Barcelona werkt in de komende weken een aanzienlijk zwaarder programma af dan Atletico, waarin onder andere twee Europa-Cupwedstrijden tegen Juventus zijn opgenomen. Wanneer Atletico aan het slot van de competitie op gelijke hoogte zou weten te komen, is de titel voor de club uit Madrid, omdat deze minder wedstrijden verloren heeft. Enige lichtpunt voor Barcelona is het volledige herstel van Ronald Koeman die zaterdag de volle negentig minuten meespeelde.

Diego Maradona, verwikkeld in een dopingaffaire in Italie, is de afgelopen nacht naar Buenos Aires vertrokken. Hij zei lang te hebben geaarzeld Napels te verlaten. Hij was bang dat zijn vertrek op een vlucht zou lijken. Bij een dopingcontrole na afloop van de wedstrijd Napoli-Bari op 17 maart werd hij betrapt op het gebruik van cocaine.

Dat heeft voor veel opschuddig gezorgd. Voor zijn vertrek gaf Maradona een communique uit. Hij richtte zich tot de tienduizenden supporters van AS Napoli, die hij twee Italiaanse kampioenschappen en een UEFA-beker bezorgde. “Ik zal altijd van voetbal blijven houden”, verklaarde hij, “ik vertrek nu, omdat ik rust nodig heb. Ik heb tijd nodig om na te denken. Daarvoor zoek ik een rustige atmosfeer in mijn vaderland. Ik blijf ter beschikking van de Italiaanse justitie.”

Eerder zei Maradona dat hij nooit middelen heeft gebruikt om beter te presteren. “Ik heb geen schorsing verdiend.” De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond zal vandaag de strafmaat bepalen. Maradona hangt een uitsluiting van minimaal zes maanden en maximaal twee jaar boven het hoofd. Hij kreeg steun van de Duitse dopingspecialist prof.

dr. Manfred Donike. In diens Keulse dopinglaboratorium werd de contra-expertise verricht. Donike zei in een verhaal in het dagblad Express: “Maradona heeft de drug niet als prestatie-verhogend middel ingenomen. Volgens mij heeft hij het twee dagen tevoren gesnoven. Voor mij is het geen doping, want cocaine zorgt niet voor betere prestaties. Het is eerder een maatschappelijk dan een sportief probleem.”

Maradona's ploeggenoten bij Napoli, met wie hij het laatste half jaar ook min of meer in onmin leefde, lieten hun aanvoerder niet vallen. Na afloop van de competitiewedstrijd tegen Inter (1-1) zei de Italiaanse international Fernando de Napoli: “We speelden vandaag voor Maradona.” “We dragen de wedstrijd en het gelijkspel op aan Diego.

We wensen hem het beste en alle sterkte'', sprak de Braziliaanse spits Careca.

In de Engelse league leed Liverpool twee nederlagen in drie dagen en nog wel tegen in degradatiegevaar verkerende ploegen. Zaterdag gingen the Reds op eigen veld voor schut tegen Queens Park Rangers (1-3), gisteren bleven de punten in Southampton (1-0). Hierdoor raakte Liverpool wederom de koppositie leiding in de league aan Arsenal kwijt. Arsenal speelt morgenavond tegen Aston Villa. Bij winst staan de Gunners vijf punten voor met nog zeven wedstrijden te spelen. Meer kanshebbers op de titel zijn er niet meer.

Liverpool is dringend toe aan een stevige doorsmeerbeurt. De ploeg is door het plotselinge vertrek van manager Kenny Dalglish volledig in de war. Doelman Bruce Grobbelaar, middenvelder Steve McMahon en aanvaller John Barnes konden wegens blessures niet spelen. De verdediging was zwak, de aanval machteloos, alleen middenvelder Jan Molby haalde een voldoende. Hij scoorde tegen Queens Park Rangers met een strafschop.

De Nederlander Hans Gillhaus scoorde in de Schotse competitie drie keer voor Aberdeen. Dat gebeurde in de eerste helft van de wedstrijd tegen Hibernain. Aberdeen won met 4-2. Bij de ploeg viel Theo Snelders na rust met een ontwrichte schouder uit. Hij moest worden vervangen door een veldspeler, een andere Nederlander Peter van der Ven. De middenvelder werd in de resterende twintig minuten niet gepasseerd.

Voor Van der Ven was het niet de eerste keer dat hij als keeper fungeerde. In zijn tijd bij het Belgische Charleroi deed hij ooit tien minuten mee in een oefenwedstrijd.