Moskou: 'realistische oplossing' voor Koerilen

TOKIO, 2 april - Sovjet-minister van buitenlandse zaken Aleksandr Bessmertnych heeft er zaterdag in Tokio op aangedrongen dat Japan en de Sovjet-Unie een “realistische oplossing” bereiken voor het territoriale probleem tussen beide landen.

Het gaat om het bezit van de 'Zuidelijke Koerilen', vier kleine eilandjes boven Hokkaido, nu Japans noordelijkste eiland. Het probleem heeft de betrekkingen tussen beide landen sinds de Tweede Wereldoorlog belast.

Sovjet-president Michail Gorbatsjov is van plan het vraagstuk van de Koerilen “uit alle ooghoeken” te bespreken wanneer hij over twee weken een bezoek aan Japan brengt, aldus Bessmertnych op een persconferentie in de Japanse hoofdstad. Wel moeten beide partijen “het hoofd koel houden”, onderstreepte hij. De Sovjet-Unie is volgens hem bereid onderhandelingen te voeren over haar grensgeschil met Japan en een vredesverdrag te sluiten dat een formeel einde aan de Tweede Wereldoorlog maakt.

Japan beschouwt de teruggave van de vier eilandjes die het aan het eind van de Tweede Wereldoorlog aan de Sovjet-Unie moest afstaan geeist als voorwaarde vooraf voor nauwere samenwerking met de Sovjet-Unie en voor verlening van economische hulp aan Moskou. De Sovjet-Unie, die het bestaan van een territoriaal geschil met Japan niet officieel erkent, heeft eerder gezegd dat de verdieping van economische en andere betrekkingen vooraf moet gaan aan een bespreking van de kwestie van de eilandjes.

“We moeten ons hoofd niet als een oester in het zand steken en de werkelijkheid negeren”, zei Bessmertnych zaterdag. Hij beschreef de politiek van de Japanse regering, die het territoriale geschil aan economische samenwerking koppelt, als “onverstandig” als erop wordt gelet hoe nauwe handelsbetrekkingen tussen Europa en de Sovjet-Unie ertoe hebben bijgedragen politieke hervormingen in zijn land tot stand te brengen. (UPI-Reuter)