Met Pasen record aantal buitenlandse toeristen

LEIDSCHENDAM, 2 april - Een record aantal toeristen heeft tijdens de Paasdagen een bezoek aan ons land gebracht.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) schat het aantal op ruim 900.000, twintig procent meer dan was verwacht. Duitsers spanden de kroon, gevolgd door Britten en opvallend meer Belgen dan in voorgaande jaren. Ook viel het aantal bezoekers uit het voormalige Oost-Duitsland op. Het binnenlands toerisme was met 400.000 vakanties ook groter dan verwacht.

Niet alleen het fraaie weer aan het begin van het Paasweekeinde, maar ook de sterke opkomst van korte vakanties in het buitenland en de uitgebreide publiciteit zouden volgens het NBT de massale stroom buitenlanders hebben veroorzaakt. Bovendien is Nederland, aldus het NBT, goedkoop vergeleken met Frankrijk en Duitsland. Een ander voordeel van Nederland is volgens het bureau “dat alles hier op een klein oppervlak is, dus je kan na de ijsberen meteen in de rondvaartboot stappen”.

Absolute topper onder de traditionele attractiepunten was de Keukenhof in Lisse met ruim 60.000 bezoekers. Amsterdam ontving ruim 70.000 toeristen die enkele dagen bleven en 200 a 300.000 dagjesmensen.

Driekwart van de mensen die vrijdag op de bonnefooi naar Amsterdam waren gekomen, moesten worden ondergebracht in hotels in Utrecht, Rotterdam, Leiden en Den Haag omdat de hoofdstedelijke hotels waren volgeboekt. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse VVV steeg het aantal Duitse toeristen voor het eerst sinds tijden. “Dat is te danken aan de verbetering van het imago van Amsterdam onder de Duitsers.” Ook op de meren en aan de kust was het op sommige plaatsen zeer druk. Op Goede vrijdag en Paaszaterdag was het weliswaar druk op de wegen, maar er waren geen lange files.